Meskalin.cz/Fórum/Hnojení kaktusů přes zimu – kdy a jak?

Hnojení kaktusů přes zimu – kdy a jak?

Zajímalo by mě, jak je to s hnojením kaktusů v zimních měsících. Vím, že většina kaktusů během zimy spí a to by asi mělo ovlivnit i to, jestli je potřeba je hnojit, nebo ne. Mám doma několik různých druhů kaktusů a každý z nich se chová trošku jinak, takže jsem trochu zmatený. Kdybych je chtěl přihnojit, tak se bojím, že by to mohlo být škodlivé, když jsou v období klidu. Jaké jsou vaše zkušenosti? Používáte nějaké speciální hnojivo? Nebo třeba doporučujete vůbec hnojit během zimy, když mají nižší nároky na živiny? A co se týče frekvence – mám hnojit jednou za měsíc, nebo stačí méně? Jaké množství hnojiva je bezpečné? Vím, že existují různé typy hnojiv, tak jestli třeba některé jsou lepší než jiné pro zimní období. Chci mít kaktusy zdravé a silné na jaro, ale nevím, jak správně postupovat. Děkuju za jakoukoliv radu!

144 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2022
Luboš Jelínek

Hnojení kaktusů v zimě je trochu ošemetné. Většina kaktusů fakt spí, takže na hnojení bych šel opatrně. Obecně se doporučuje hnojit jen v období vegetace, což je od jara do léta. Pokud máš nějaké rychle rostoucí druhy, tak bys mohl zkusit slabé hnojivo, ale fakt opatrně a max jednou za dva měsíce. Množství hnojiva snižuj, aby nedošlo k popálení kořenů. Co se týče hnojiv, tak speciální hnojiva pro sukulenty nebo kaktusy jsou lepší volba než běžné. Hlavně si dej pozor na to, aby bylo to hnojivo ředěný. Takže pokud chceš mít kaktusy zdravý na jaře, tak je lepší jim teď nedávat vůbec nic a počkat na jaro.

107 slov
1.1 minut čtení
18. 9. 2024
Milan Kafka

Hnojení kaktusů v zimě je trochu ošemetné. Většina kaktusů opravdu spí, což znamená, že jejich potřeba živin je minimální. Z vlastní zkušenosti bych radil hnojit jen velmi zřídka, pokud vůbec. Pokud už se rozhodneš přihnojit, tak to dělej s hodně ředěným hnojivem určeným přímo pro kaktusy a sukulenty. Lepší je počkat na jaro, kdy se začnou probouzet a budou víc potřebovat živiny. Pokud chceš být opatrný, tak klidně hnoj jednou za dva měsíce, ale fakt jen slabě. V zimě platí, že méně je víc. Snaž se vyhnout silným hnojivům - tím bys je mohl spíš poškodit než pomoct.

98 slov
1 minut čtení
4. 2. 2023
Soňa Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Hnojení exotických rostlin během různých ročních období: Co je důležité vědětZískejte zajímavé a praktické tipy na hnojení exotických rostlin v průběhu roku. Naučte se, jak se mění potřeba živin a jak přizpůsobit péči o vaše ze...
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky