Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit kaktusy v zimě?

Jak často hnojit kaktusy v zimě?

Zajímalo by mě, jak to vlastně s hnojením kaktusů v zimě je. V létě jsem slyšel, že je dobré hnojit pravidelně, ale co v zimním období? Kaktusy přece většinou spí, tak jestli je potřeba je hnojit vůbec? A pokud ano, jak často? Mám pocit, že někteří lidé říkají, že by se to mělo dělat jednou za čas, zatímco jiní tvrdí, že bych měl úplně přestat. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Ovlivňuje to nějak růst nebo vzhled kaktusů? Mám doma několik druhů a chtěl bych se o ně postarat co nejlépe. Děkuji za každou radu!

95 slov
1 minut čtení
23. 6. 2023
Michaela Janečková

Hnojení kaktusů v zimě je trošku komplikovanější, protože většina kaktusů je v tomto období v klidovém stavu. Obecně se doporučuje hnojit jen minimálně nebo úplně přestat. Kaktusy většinou nevyžadují živiny, když spí, takže pokud je hnojíš, tak maximálně jednou za měsíc a to velmi slabým roztokem.

Někteří lidé říkají, že pokud máš kaktusy v teple a mají stále nějaký růst, tak můžeš hnojit, ale já bych to nedělal moc. V zimě je lepší nechat je být a počkat na jaro, kdy začnou aktivně růst. Tím se vyhneš různým problémům s kořeny a přehnojením. Takže souhrnně – hnojit málo nebo vůbec a počkat si na jaro, kdy se to rozjede. Taková je moje zkušenost.

112 slov
1.1 minut čtení
27. 2. 2024
Denisa Čermáková

S hnojením kaktusů v zimě je to tak, že většina z nich v tu dobu spí, takže hnojení vlastně ani nepotřebují. V zimě bys měl hnojit jen velmi málo nebo vůbec. Pokud už bys chtěl, tak klidně jednou za dva měsíce s nějakým slabým roztokem hnojiva určeného pro sukulenty. Ale většina lidí doporučuje radši úplně přestat, protože zimu kaktusy potřebují na regeneraci. Když je přehnojíš, můžeš jim uškodit a začnou se jim dělat hnilobné kořeny nebo listy. Takže pokud chceš, aby ti zdravě rostly a vypadaly dobře, radši se drž v zimě bez hnojení.

94 slov
0.9 minut čtení
22. 6. 2024
Emil Hrubý
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Hnojení exotických rostlin během různých ročních období: Co je důležité vědětZískejte zajímavé a praktické tipy na hnojení exotických rostlin v průběhu roku. Naučte se, jak se mění potřeba živin a jak přizpůsobit péči o vaše ze...
1000 slov
10 minut čtení
23. 6. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky