Meskalin.cz/Fórum/Malí brouci na sukulentu, co s tím?

Malí brouci na sukulentu, co s tím?

Mám takový problém, poslední dobou se mi na sukulentu objevili malí brouci. Nejdřív jsem si myslel, že to je jen náhoda, ale teď už jich tam vidím docela hodně. Snažil jsem se je ignorovat, ale mám pocit, že se množí a začínají ničit moje rostliny. Mám strach, že pokud je nevyřeším, tak mi sukulent úplně uhynou. Zatím jsem zkoušel pár metod – jako umýt rostlinu vodou nebo ji přesunout na jiné místo, ale moc to nepomohlo. Nevíte, co s těmi malými brouky dělat? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak se jich zbavit? A nemohly by se dostat i na jiné rostliny? Mám doma víc sukulentů a kaktusů a nechci, aby se to rozšířilo. Poradíte mi prosím, co s tím? Je lepší použít nějaký speciální postřik nebo existují přírodní metody? Budu vděčný za každou radu a zkušenost, protože já už nevím, co dělat.

141 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2022
Bohuslav Šulc

Takový brouci na sukulentu můžou být docela otravní. Zkus nejdřív zjistit, co to vlastně je, jestli jsou to třeba nějaký škůdci jako molice nebo svilušky. Doporučuju zkusit přírodní metody, jak se jich zbavit. Můžeš zkusit smíchat vodu s mýdlem a tím rostlinu postříkat, to může pomoct. Nebo pokud máš doma nějaký neemový olej, ten by mohl fungovat taky. V každým případě se neboj, jakmile je dostaneš pod kontrolu, tak by neměly napadnout ostatní rostliny. Nezapomeň to dělat v určitých intervalech a pozoruj, jestli se nevracejí. Kdyby to nešlo, můžeš zkusit i nějaký chemický postřik, ale opatrně, aby to nezabilo i sukulent. Hlavně to nenechávej bez povšimnutí, ať se ti to nerozšíří.

111 slov
1.1 minut čtení
21. 9. 2022
Daniela Šimková

Hele, ty malý brouci můžou být různý škůdci, jako třeba smutnice nebo nějaký larvy. Zkus je vzít do sprchy a pořádně omýt, ale to jsi asi už zkoušel. Pokud to nepomůže, doporučuji zkusit neemový olej, ten je přírodní a měl by je zabít. Můžeš ho naředit s vodou a postříkat tím rostlinu. Taky zkus kouknout na půdu, jestli tam nejsou larvy, protože to může být zdroj problému. Vyměň půdu za novou, pokud to bude nutný. Rozhodně se jich pokus zbavit co nejdřív, aby se to nerozšířilo i na ostatní rostliny. Hlavně nezapomeň, že některý chemický postřiky můžou sukulenty spálit, tak buď opatrnej. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
30. 11. 2024
Jana Eliášová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky