Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, jestli mám na kaktusu škůdce?

Jak poznám, jestli mám na kaktusu škůdce?

Mám doma pár kaktusů a dost mě zajímají, jak se o ně správně starat. Nedávno jsem si ale všiml, že jeden z mých kaktusů vypadá nějak divně. Na začátku jsem si myslel, že je to jen normální změna vzhledu, ale teď už si nejsem tak jistý. Jak poznám, jestli mám na kaktusu škůdce? Zkoušel jsem se koukat na listy a na tělo kaktusu, ale nic mi tam osobně nepřijde. Možná jsou to ale jen malé škůdce, které nevidím? Mám se bát nějakých malých černých teček nebo pavučin? Četla jsem něco o sviluškách nebo molicích, ale neznám se v tom moc. Taky jsem slyšela, že některé škůdce mohou být podivně barevné nebo dokonce se mohou schovávat v zemi. Co mám vlastně sledovat? Je nějaký konkrétní příznak, podle kterého rozpoznám, že je kaktus napadený? A co bych měl dělat, když zjistím, že tam nějaký škůdce skutečně je? Mám ho hned přesadit nebo použít nějaké postřiky? Rád bych věděl víc o tom, jak se bránit těmto potvorám a udržet své kaktusy zdravé.

169 slov
1.7 minut čtení
30. 4. 2024
Michaela Holušová

Pokud máš podezření, že kaktus má škůdce, koukni se na několik věcí. Prvně, ty černé tečky, co zmiňuješ, můžou být třeba mšice nebo jemné pavučinky od svilušek. Tyhle potvory jsou fakt malé a někdy je těžké je vidět. Zkontroluj i spodní strany listů, jestli tam nejsou nějaký hmyz nebo vajíčka.

Další známky napadení můžou být změny v barvě kaktusu, jakož i měkké fleky na těle. Pokud začne měknout nebo se deformuje, to není dobré znamení. Můžeš zkusit kaktus osprchovat, abys smyl nějaký povrchový hmyz, ale pokud to nepomůže, asi bude potřeba postřik na škůdce.

Když zjistíš, že je kaktus napadený, nejdřív ho odděluj od ostatních rostlin, aby se to šířilo. Někdy postačí použít insekticidní mýdlo nebo něco přírodního jako neemový olej. Přesazení může pomoct, ale pokud nemáš jasný důvod – třeba kořeny napadené nějakým červem – tak to není vždy nutné. Prostě kontroluj a jednal tak jak potřeba.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2024
Štěpán Pech

Když máš kaktus, tak občas se fakt může stát, že si tam nějaký škůdce udělá hnízdo. Sleduj ho pořádně – pokud vidíš nějaké žluté nebo hnědé skvrny, to je špatně. Malý černý tečky můžou být třeba svilušky, ty se schovávaj na spodní straně a pavučinky kolem toho jsou jasný příznak. Taky se podívej na kořeny, jestli nejsou hnusný nebo rozpadlý, to může znamenat, že máš v zemi nějaký problémy. Když najdeš škůdce, tak určitě začni s přírodními postřiky jako neemový olej nebo mýdlový roztok – to většinou zabere. Přesazení není první krok! Jen opatrně a snaž se to vyřešit, než začne kaktus trpět víc. Vždycky je lepší jednat dřív, než později.

111 slov
1.1 minut čtení
25. 10. 2024
Věra Kopalová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky