Meskalin.cz/Fórum/Který sprej je nejlepší proti škůdcům na rostlinách?

Který sprej je nejlepší proti škůdcům na rostlinách?

V poslední době jsem se potýkal s hromadou škůdců na svých milovaných rostlinách a potřeboval bych poradit, jaký sprej by byl nejlepší na jejich odstranění. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které mi bohužel začínají trpět napadením mšic a dalšími nepříjemnými návštěvníky. Slyšel jsem, že existuje spousta různých přípravků, ale nevím, který z nich by byl skutečně efektivní a zároveň šetrný k mým rostlinám. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené tipy na konkrétní značky nebo domácí recepty na výrobu vlastního spreje. Taktéž bych se rád dozvěděl, jak často bych měl sprej používat a jestli existují nějaká rizika spojená s jeho aplikací. Vím, že některé chemické přípravky mohou být pro rostliny i pro mě osobně škodlivé, takže bych rád našel něco bezpečného. Jaké máte zkušenosti s přírodními prostředky? Fungují vůbec? Vím, že péče o exotické rostliny může být složitá, ale bez zdravých rostlin to prostě nejde. Budu vděčný za každou radu a doporučení, které by mi pomohly vyřešit tuto situaci.

160 slov
1.6 minut čtení
29. 11. 2023
František Hanzl

Zkus se podívat na neemový olej, ten je celkem populární a šetrný k rostlinám. Aplikuješ ho tak jednou za týden, dokud se to nelepší. Další možnost je česnekový sprej, to si uděláš doma – rozmixuješ česnek s vodou, necháš chvíli odstát a pak stříkáš. Mělo by to fungovat na mšice a další škůdce. Pokud chceš něco z obchodu, tak třeba přípravek s pyrethrinem, ten je taky efektivní, ale dej pozor na to, aby ses nedostal do kontaktu s tím přípravkem přímo. Vždycky je dobré vyzkoušet nejdřív na malém kousku rostlinky, jestli to neshoří. A jo, při aplikaci buď opatrnej, máš pravdu, některé chemikálie můžou být nebezpečný jak pro tebe, tak pro rostliny. Takže doporučuji spíš ty přírodní věci. Hodně štěstí!

120 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2023
Adam Burian

Jasně, s mšicema a škůdcema to může bejt fakt zlo. Za mě bych doporučil vyzkoušet neemový olej, je to přírodní a většinou funguje dobře. Stačí naředit s vodou a stříkat na rostliny. Mám pocit, že i mý kaktusy to přežily bez úhony. Další možnost je směs vody s trochou mýdla na nádobí, taky pomáhá proti mšicím. Prostě to stříkej pravidelně, třeba jednou za týden, dokud neuvidíš zlepšení. Buď ale opatrný, některý rostliny to moc nemusí snášet, tak to nejdřív vyzkoušej na kousku listu. Chemické spreje jsou sice silnější, ale můžou uškodit jak rostlinám, tak i tobě. Takže přírodní cesty jsou nejlepší. Drž se! Ať se daří.

106 slov
1.1 minut čtení
12. 6. 2024
Adéla Kolářová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky