Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit padlí na kaktusu?

Jak se zbavit padlí na kaktusu?

Narazil jsem na velký problém se svými kaktusy a opravdu nevím, co s tím dělat. Na některých z nich se objevilo padlí a já mám obavy, že by to mohlo ovlivnit jejich zdraví a růst. Bylo by mi líto, kdybych musel některé z nich vyhodit, protože se o ně starám už dlouho a mám k nim zvláštní vztah. Zkoušel jsem je otřít hadříkem, ale to nepomohlo. Je možná nějaký osvědčený přípravek nebo domácí lék, který by mohl pomoci? Zajímalo by mě také, co vůbec padlí je a jak se mu dá efektivně předejít. Mám v plánu s nimi udělat nějaké zářezy a přesazení do nového substrátu, ale co když už je pozdě? Jaké jsou nejlepší metody, jak se zbavit padlí na kaktusu? Mám také strach o ostatní rostliny v okolí, jestli se to nerozšíří. Je třeba vše vydezinfikovat nebo stačí léčit jen napadené rostliny? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří si tímto prošli. Každý tip nebo rada by byly velmi ceněny.

162 slov
1.6 minut čtení
1. 11. 2023
Filip Maleček

Padlí na kaktusu je fakt nepříjemná věc, ale není to konec světa. Můžeš zkusit několik různých metod, jak se toho zbavit. Především doporučuju používat fungicid, co se prodává v zahradnictvích. Ale pokud chceš něco přírodního, můžeš zkusit smíchat vodu s jedlou sodou a postřikovat tím napadené části. Pomáhá to i proti plísni.

Další věc je, že bys měl odstranit všechny napadené části kaktusu a pořádně je vydezinfikovat, aby se to případně nerozšířilo na ostatní rostliny. Nezapomeň taky zkontrolovat substrát a případně ho vyměnit, protože padlí může zůstat i tam.

Prevence je taky důležitá – snaž se mít kaktusy na místě s dobrým prouděním vzduchu a nesmíš je zalévat moc. Když už máš padlí, tak to chce rychlou reakci. Tak držím palce! Možná se ti to povede všechno zachránit.

127 slov
1.3 minut čtení
18. 2. 2023
Stanislav Hora

Padlí je fakt otrava, to znám. Je to plíseň, co se na kaktusech dělá, když je moc vlhko a málo světla. Nejlepší je začít s prevencí – nepolévat je moc, ať si nezapaříš substrát. Když už padlí máš, zkus použít směs vody a mýdla, ředění tak 1:3 nebo nějaký fungicid z obchodu. Otřít hadříkem nic moc nepomůže, radši na to ty přípravky.

Pokud plánuješ přesazení, tak to může pomoct, ale ujisti se, že kořeny nejsou napadené. Při přesazování dej nový substrát a doporučuji dezinfikovat květináče. Ostatní rostliny bys měl hlídat taky, pokud jsou poblíž, tak dej pozor, ať to nechytí. Měj oči otevřené a pokud se rozšíří víc, tak budeš muset léčit i ty ostatní. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
24. 6. 2024
Alena Karásková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky