Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi sukulent hnědne?

Co dělat, když mi sukulent hnědne?

Mám takový problém, který mě trápí, a nevím si s ním rady. Pěstuju sukulenty už nějakou dobu, ale teď se mi stalo něco zvláštního. Mám jeden konkrétní sukulent, který byl dřív krásný a zdravý, ale teď začal hnědnout a vypadá dost nezdravě. Nechápu, co se mohlo stát. Přitom jsem mu věnoval dostatek pozornosti. Zkoušel jsem ho zalévat jen minimálně, protože vím, že sukulenty nechtějí přemokřit, ale možná jsem to přehnal. Zároveň nevím, jestli mu třeba nesvítí moc slunce nebo naopak málo. Nikdy jsem si nemyslel, že by to mohlo být tak složité! Taky se mi zdá, že substrát v květináči už mohl být vyčerpaný. Jak často bych měl měnit zeminu nebo jak ji správně připravit? A co s tím hnědnutím? Je to známka nějaké choroby nebo jen příznak špatné péče? Zkoušel jsem ho i přesadit do nového květináče s čerstvou zeminou, ale zatím to nepomohlo. Co byste mi doporučili? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem? Je možné sukulent ještě zachránit, nebo už je pozdě? Děkuji za jakékoli rady.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 3. 2023
Jitka Vorlová

Hnědnutí sukulentů může mít pár příčin. První věc, co mě napadá, je, že jsi možná přehnal s vodou. Sukulenty fakt nesnášejí stát vodu a pokud máš substrát pořád mokrý, tak to může vést k hnilobě kořenů. Zkus zkontrolovat, jestli máš dobrý odtok v květináči. Vyměnit substrát je fajn, ale nezapomeň, že bys měl používat speciální půdu pro sukulenty a kaktusy, která rychle schne.

Další věc je světlo. Sukulenty potřebují hodně světla, ale ne moc přímého slunce, jinak se spálí. Takže pokud je na přímém slunci celý den, může to taky způsobovat hnědnutí. Naopak, pokud je moc ve stínu, tak taky neporostou zdravě.

Co se týče výměny zeminy, většinou stačí jednou za rok nebo když vidíš, že už je zemině konec. Pokud jsi už zkoušel přesazení a hned to nepomohlo, tak buď vyčkej a dávej mu dobrou péči – správné zalévání a světlo by mělo pomoct. Někdy to chce čas. Pokud se hnědnutí rozšiřuje nebo listy padají, může být pozdě a budeš muset udělat radikálnější opatření ako odříznout zdravé části a zkusit je zakrýt. Držím palce!

173 slov
1.7 minut čtení
24. 9. 2024
Marek Dobiáš

Hnědnutí sukulentu může mít spoustu příčin. Z toho, co píšeš, to vypadá na možný přehnaný záliv. I když se snažíš zalévat minimálně, občas je to málo. Zkontroluj, jestli máš dobré odvodnění, aby se voda nedržela ve spodní části květináče. Můžeš taky zkusit substrát pro sukulenty, nebo si udělat vlastní směs s pískem a perlitem.

Další věc je světlo. Sukulenty potřebují dostatek slunce, ale pokud je máš na přímém slunci celý den, tak to může být taky problém, hlavně v létě. Zkus je přesunout na místo s jasným, ale nepřímým světlem.

Co se týče zeminy, pokud jsi přesazoval do nové, tak to je super krok. Obecně je dobré měnit substrát jednou za rok nebo dva, podle toho, jak rychle roste. Hnědnutí může být i známka nějaké choroby nebo škůdců, tak zkontroluj jestli nemá nějaký napadení.

Jestli se ti zdá, že už moc trpí a máš pocit, že to vypadá špatně, zkus vzít odřezek a zkusit ho zakořenit. Někdy to jde i lépe než zachraňovat starou rostlinu. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
9. 10. 2024
Bohuslav Hácha
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky