Meskalin.cz/Fórum/Může mi nějaký škůdce zabít mojí exotickou rostlinu?

Může mi nějaký škůdce zabít mojí exotickou rostlinu?

Nedávno jsem si pořídil několik exotických rostlin, které jsem našel na netu a opravdu mě uchvátily. Mám tu kaktusy, sukulenty a dokonce i pár vzácnějších druhů, o kterých jsem snil. Ale teď jsem začal mít obavy, že by mohly být ohroženy nějakými škůdci. Slyšel jsem, že existují různé paraziti, kteří mohou napadnout naše miláčky a způsobit jim vážné potíže, což mě děsí. Zajímalo by mě, jestli je pravda, že například mšice, svilušky nebo třeba třásněnky dokážou úplně zničit rostlinu, pokud se s nimi nezačnu brzy vypořádat? Mohou tyto škůdci způsobit, že rostlina umře nebo se už nikdy neuzdraví? Jaké jsou příznaky napadení a co bych měl v takovém případě dělat? Jaké preventivní kroky mohu podniknout, abych těmto potížím předešel? Opravdu bych nerad přišel o své rostliny, které jsem si tak pečlivě vybíral a pěstoval. Měl bysme se vůbec bát škůdců v domácím prostředí nebo to platí jen pro venkovní pěstování? Jak se dá zjistit, zda je rostlina zdravá, nebo už je pozdě? Díky za jakékoliv rady!

166 slov
1.7 minut čtení
21. 5. 2022
Václav Roubal

Jo, škůdci fakt můžou být problém. Mšice, svilušky a třásněnky jsou schopní napáchat pěknou paseku, zvlášť u kaktusů a sukulentů. Pokud je včas neodhalíš, tak ti rostliny klidně chytnou plíseň nebo zhnijou. Příznaky napadení jsou třeba žloutnutí listů, pavučinky na rostlině nebo drobné skvrny. Můžeš to vidět i na listu, když bude pokroucený nebo se začne kroutit.

Prevence je důležitá – zkontroluj rostliny při nákupu, udržuj je v čistotě a nezapomínej na pravidelnou zálivku. Taky můžeš použít neemový olej nebo mýdlový postřik jako ochranu. Je dobrý si prohlížet rostliny alespoň jednou za týden, abys zjistil, jestli je všechno v pohodě. Když se něco objeví, hned to začni řešit – čím dřív, tím líp. Takže se bát nemusíš, ale být pozorný jo.

121 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Nikola Hrušková

Jasně, škůdci můžou fakt potrápit exotický rostliny. Mšice, svilušky, třásněnky – to vše může udělat s rostlinou pěkný paseku. Mšice třeba sají šťávy a rostlina oslabí, což může vést i k úhynu. Svilušky dělají pavučinky a pokud je nezachytíš včas, tak může být pozdě. Třásněnky jsou zas takový malý dravci, co škodí hlavně na listech.

Příznaky napadení se dají poznat podle žloutnutí listů, pavučin nebo prostě celkového úhynu. Je dobrý pravidelně kontrolovat listy a stonky, jestli tam není něco divnýho. Co se týče prevence, tak doporučuji udržovat rostliny v dobré kondici – žádný přelívání, dostatek světla a vzduchu. Taky můžeš občas použít neemový olej nebo nějaký insekticid, co je šetrnej k rostlinám.

Bát se škůdců v domácnosti má smysl, protože i tam se můžou objevit. Hlavně pokud jsi přinesl nové rostliny z obchodu, tak je zkontroluj. Zdravá rostlina by měla mít jasně zelený listy bez fleků a deformací. Pokud už něco vidíš, tak jednat co nejdřív. Doufám, že se ti podaří je ochránit!

161 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Věra Pešková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Nepřítele nevidíš? Rozpoznávání a léčba skrytých škůdců v pěstebních podmínkáchObjevte, jak efektivně odhalit a léčit skryté škůdce, které ohrožují vaše exotické rostliny, a ochraňte svůj zelený ráj.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky