Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty potřebují nejvíc slunce?

Jaké sukulenty potřebují nejvíc slunce?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám na vás dotaz ohledně těchto fascinujících rostlin. Chtěla bych se dozvědět, které druhy sukulentů jsou nejvíce náročné na sluneční svit. Slyšela jsem, že některé z nich doslova vyžadují intenzivní sluneční světlo, aby správně rostly a prospívaly. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s konkrétními druhy, které dáváte na okno nebo na balkon, kde je slunce celý den. Jak to u vás funguje? A co třeba umístění v bytě – je lepší je mít na jižní straně nebo na východní? Jak moc slunce vlastně potřebují a jaké jsou známky toho, že dostávají málo světla? Případně, co se stane, když dostanou příliš mnoho? Mám pár kaktusů a některé jiné sukulenty a chtěla bych se ujistit, že jim poskytnu ideální podmínky. Děkuji za všechny tipy a rady!

129 slov
1.3 minut čtení
19. 4. 2024
Martina Suchá

Takže, pokud jde o sukulenty, co potřebujou hodně slunce, tak určitě zmiňuju kaktusy jako je Echinocactus nebo Mammillaria. Ty jsou fakt na sluníčko náročný. Pak taky Agave a Aloe vera, ty milujou intenzivní světlo.

Pokud je máš na okně, ideálně južní strana, tam to slunko fakt peče. Východní strana je fajn taky, ale tam to sluníčko není tak silný. Pokud máš sukulenty v bytě a zdá se ti, že se nenápadně hnědnou nebo vyhledávají světlo (táhnou se k oknu), tak to může být známka, že mají málo světla.

Naopak zase, když začnou blednout nebo budou mít spálené okraje listů, tak dostaly moc slunce. Takže najít tu správnou rovnováhu je klíčový. Snaž se je nějak regulovat – třeba na jaře a v létě je můžeš dávat víc na slunce, ale na podzim a v zimě je radši trochu stínuj. Držím palce s pěstováním!

141 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Lenka Doleželová

Tak hele, co se týká sukulentů a slunce, tak většina z nich má ráda dost světla. Například kaktusy jako Echinopsis nebo Mammillaria zvládnou klidně i přímé slunce a daří se jim na jižním okně. Pak jsou tu i sukulenty jako Sedum nebo Echeveria, které taky milují sluneční paprsky. Pokud je máš na balkóně, super, ale dej pozor na to, aby to nebylo až moc horké, občas je dobré je trochu chránit před poledním sluncem.

Když dostávají málo světla, můžeš si všimnout, že se začnou vytahovat – mají dlouhé stonky a listy vypadají slabě. Naopak, pokud mají příliš slunce, tak můžou zhnědnout nebo spálit listy. Takže ideální je třeba východní okno nebo trošku filtrovaného světla na jihu. Hlavně je nenechávej v tmavých místech, to fakt nemají rády. Držím palce, ať ti rostou jak z vody!

134 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Magdaléna Dvořáková
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak umístit sukulenty podle jejich specifických potřeb světlaObjevte, jak správně umístit sukulenty s ohledem na jejich potřeby světla a teploty v domácnosti. Naučte se tipy a triky pro péči o sukulenty, které z...
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky