Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty zvládnou méně světla?

Jaké sukulenty zvládnou méně světla?

Nedávno jsem se dostal k pěstování sukulentů a mám tak trochu problém. Mám byt, který je sice útulný, ale bohužel moc slunečního světla se sem nedostane. Tak se ptám, jaké sukulenty by mohly vyhovovat těmto podmínkám? Hledám takové rostlinky, které snášejí špatné světelné podmínky, ale přitom nevypadají jako kusy suché trávy. Zkoušel jsem už několik druhů, ale většinou mi uschnou nebo začnou mít hnědé skvrny. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní druhy sukulentů, které zvládnou méně světla a přitom jsou stále krásné a zdravé. Měli byste nějaké tipy? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním sukulentů v tmavších prostorách? Jak je to s péčí o ně? Děkuji všem za rady!

110 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2023
Štěpán Tichý

Jasně, pár sukulentů, co zvládnou míň světla, tady je. Zkus třeba Zamioculcas zamiifolia, říká se mu taky ZZ plant. Můžeš ho mít skoro kdekoliv a fakt vypadá dobře. Další možnost je Sansevieria, známá jako hadí rostlina. Ta taky snese slabší světlo a vypadá dost zajímavě. Pak je tu i Echeveria, některý druhy se dají pěstovat i v horších podmínkách. Můžeš zkusit i Haworthia, ty jsou fakt hodně odolný. Co se týče péče, dej pozor na zalévání, radši míň než víc. Když je málo světla, tak to s vodou moc nepřeháněj, aby neuhnívaly. Jo a snaž se najít aspoň nějaké rozptýlené světlo, třeba poblíž okna, to by mělo stačit. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Miroslav Zach

No, tak tohle je častý problém. Mně se osvědčily sukulenty jako Haworthia nebo Sansevieria (hadí rostlina), ty jsou docela odolné a snesou horší světlo. Taky Echeveria je fajn, ale chce to ji dát aspoň trošku slunce. Mám i Crassula, ta taky zvládá méně světla a vypadá celkem hezky. Jen si dej pozor na zálivku, v těch tmavších místech to chce fakt opatrně, radši míň než víc. Zkus je dávat na okno, co sice není přímé slunce, ale aspoň trošku světla dostanou. Jinak co se týče péče, tak hlavně sledovat listy – když začnou žloutnout nebo se scvrkávají, je to jasný znak, že něco není v pořádku. Tak hodně štěstí s rostlinkama!

111 slov
1.1 minut čtení
11. 11. 2024
Pavla Havelková
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak umístit sukulenty podle jejich specifických potřeb světlaObjevte, jak správně umístit sukulenty s ohledem na jejich potřeby světla a teploty v domácnosti. Naučte se tipy a triky pro péči o sukulenty, které z...
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky