Meskalin.cz/Fórum/Mohu mít sukulenty v tmavém rohu bytu?

Mohu mít sukulenty v tmavém rohu bytu?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, že bych si pořídil nějaké sukulenty, protože se mi líbí jejich vzhled a jsou prý i celkem nenáročné na péči. Ale mám jednu velkou obavu, která mě trápí. Mám v bytě jeden tmavý roh, kde sice není žádné přímé slunce, ale občas tam dopadá trošku světla, když svítí den. Myslíte si, že by sukulenty mohly v takových podmínkách vůbec přežít? Slyšel jsem, že potřebují hodně světla a sluníčka, ale taky jsem četl, že existují druhy, které jsou víc tolerantní vůči stínu. Jaké konkrétní sukulenty byste doporučili pro tmavší prostory? A co třeba hnojení nebo zálivka v takových podmínkách? Nechci, aby mi umřely hned po pár týdnech. Když už si je pořídím, rád bych je měl co nejdéle živé a zdravé. Děkuji za každou radu!

130 slov
1.3 minut čtení
18. 11. 2024
Bedřich Pecka

Sukulenty obecně mají rádi světlo, ale některé druhy zvládnou i trochu tlumenější podmínky. Například Haworthia nebo Gasteria jsou docela tolerantní na nedostatek světla. Ale nesmíš zapomínat, že i tak potřebují aspoň nějaké světlo, takže pokud je ten tmavý roh fakt hodně málo osvětlený, může to být problém. Zkus je občas otočit k oknu, aby se snažily růst všema směry.

Co se týče zálivky, tak to chceš dělat opatrně. V tmavším prostředí se substrát vysušuje pomaleji, takže nezapomeň kontrolovat, jestli už nejsou kořeny mokré. Hnojení můžeš zkusit třeba jednou za pár měsíců, ale s hnojivy to nepřeháněj, radši méně než víc.

Celkově to chceš hlídat a když uvidíš, že listy začínají žloutnout nebo se deformují, tak to může znamenat, že něco není v pořádku. Takže dej tomu šanci, ale buď připravený na to, že to může být oříšek.

136 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2024
Helena Buchtová

Sukulenty obecně mají rády světlo, ale jsou i takový, co se s tmavším rohem docela smíří. Zkus třeba Haworthii nebo Gasterie, to jsou docela odolný typy. Potřebujou míň světla než většina ostatních sukulentů. Co se týče péče, dej pozor na zálivku – v tmavým místě se země hůř suší, takže to chce dávat méně vody. Hnojení taky opatrně, stačí jednou za pár měsíců slabý hnojivo. Hlavně nechtěj je přelít, to by byla rychlá smrt. Takže jo, pokud se o ně postaráš správně, mohly by ti tam v tom rohu vydržet. Držím palce!

92 slov
0.9 minut čtení
19. 6. 2024
Blanka Horálková
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak umístit sukulenty podle jejich specifických potřeb světlaObjevte, jak správně umístit sukulenty s ohledem na jejich potřeby světla a teploty v domácnosti. Naučte se tipy a triky pro péči o sukulenty, které z...
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky