Meskalin.cz/Fórum/Jak se vyhnout popálení sukulentů sluncem?

Jak se vyhnout popálení sukulentů sluncem?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Rád bych se zeptal na něco, co mě trápí ohledně péče o mé sukulenty. Mám pár krásných rostlinek, ale bohužel jsem si všiml, že některé z nich začaly mít známky popálení od slunce. Nechtěl bych, aby se to stalo i ostatním, protože tyhle rostliny jsou pro mě opravdu důležité. Jaké máte tipy, jak se vyhnout tomu, aby sukulenty trpěly slunečními popáleninami? Je lepší je umístit na přímé slunce nebo raději do polostínu? Jak poznám, že jsou příliš vystaveny slunci? A co třeba hnojení nebo zalévání v letních měsících? Mám pocit, že to všechno hraje nějakou roli. Děkuju za každou radu a zkušenosti, které můžete sdílet! Chci, aby mé sukulenty rostly zdravě a byly pěkné na pohled.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 9. 2024
Ondřej Sládek

Tak jo, popálení sukulentů od slunce je fakt problém. Mně se to stalo taky, a nejlepší je dávat je na místo, kde mají trochu polostín, zvlášť v létě. Na přímém slunci můžou být jen ráno nebo pozdě odpoledne, jinak to fakt nezvládají. Když začneš vidět hnědé skvrny nebo zhnědnutí okrajů listů, je to špatně. Zalévání hrají roli taky – dej pozor, aby nebyly mokré přesně dopoledne, to je nejlepší čas na zalévání. Hnojit s mírou a spíš jen během vegetačního období. A klidně zkus přesunout blíž k oknu, ale ne na přímý slunce. Mám pocit, že se ti to s těma radama podaří!

103 slov
1 minut čtení
9. 1. 2025
Ladislav Ševčík

Tak hele, popálení sukulentů sluncem je fakt běžný problém. Nejdřív bych doporučil je postupně zvykat na slunce, když je kupuješ nebo přesazuješ. Najdi místo, kde budou mít třeba pár hodin slunečního svitu a zbytek dne v polostínu. Tak se bráníš těm popáleninám. Sleduj barvu listů, když začnou blednout nebo hnědnout, tak jsou asi moc na slunci. Co se týče zalévání, v létě je to o dost jiný, tak měj oči na stopkách. Vždycky počkej, až substrát úplně vyschne mezi zaléváním. Hnojení můžeš dělat tak jednou za měsíc, ale s mírou, moc živin taky škodí. V obecném platí – méně je někdy víc. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
21. 11. 2024
Karel Valenta
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak umístit sukulenty podle jejich specifických potřeb světlaObjevte, jak správně umístit sukulenty s ohledem na jejich potřeby světla a teploty v domácnosti. Naučte se tipy a triky pro péči o sukulenty, které z...
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky