Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují sukulenty, aby prospívaly?

Jaké světlo potřebují sukulenty, aby prospívaly?

Zajímalo by mě, jaké světelné podmínky jsou ideální pro sukulenty, aby se jim dařilo. Jsem nováček v pěstování těchto fascinujících rostlin a chtěla bych se ujistit, že jim poskytnu to nejlepší. Vím, že sukulenty pocházejí z oblastí s horkým sluncem, ale nejsem si jistá, jak to přenést do domácího prostředí. Mám okna na jih, takže tam je dostatek slunečního svitu během dne, ale bojím se, jestli by to pro ně nebylo příliš intenzivní. Je lepší je mít na parapetu nebo raději dál od okna? A co umělé osvětlení? Může být nějaký LED panel účinný pro růst sukulentů v zimních měsících? Navíc jsem slyšela, že některé druhy sukulentů mají různé požadavky na světlo – je to pravda? Jak poznám, že svým rostlinkám dávám správné množství světla? Co když začnou ztrácet barvu nebo se protahovat – znamená to nedostatek světla nebo naopak přemíru? Ráda bych se dozvěděla o různých druzích sukulentů a jejich specifických potřebách ohledně světla. Jaké tipy máte pro pěstování sukulentů doma tak, aby prospívaly a vypadaly zdravě?

168 slov
1.7 minut čtení
16. 11. 2024
Dominik Řezáč

Sukulenty potřebují hodně světla, ideálně tak 6-8 hodin denně. Okno na jih je super, ale pozor na přímé slunce, může je spálit. Zkus je mít na parapetu, ale dej pozor, jestli se nezdají spálené – pokud mají hnědé okraje nebo ztrácí barvu, tak to může být moc. Když se protahují, to znamená, že chtějí víc světla. Některý druhy jsou náročnější než jiný, tak je dobrý se podívat na specifika těch tvých. Umělý LED panel může být fajn v zimě, hlavně když nemáš dostatek přirozeného světla. Zas ale dej pozor na intenzitu. Prostě sleduj svoje rostliny, ony ti řeknou, co potřebují. Vypadá to jako věda, ale nakonec je to o tom experimentovat a najít pro ně to pravý místo.

118 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Lenka Tichá

Sukulenty milujou světlo, to je pravda. Ideální je pro ně jasné, nepřímé slunce. Parapet na jih může být fajn, ale dej pozor na přímé sluneční paprsky, hlavně v létě – můžeš je spálit. Zkus je dát trošku dál od okna, nebo je přes den stínit. Umělé osvětlení je super na zimu, LED panely fungujou dobře, stačí je mít zapnutý pár hodin denně. Různý druhy sukulentů mají fakt různý nároky, tak se podívej na konkrétní druhy, co máš. Když začnou ztrácet barvu nebo se protahovat, většinou to znamená nedostatek světla, ale může to bejt i přemíra – tak buď opatrná. Hlavně sleduj rostliny a uvidíš, jak reagují. Jo a nezapomínej na odvodnění! To je taky důležitý.

115 slov
1.2 minut čtení
4. 7. 2024
Miroslav Hroch
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak umístit sukulenty podle jejich specifických potřeb světlaObjevte, jak správně umístit sukulenty s ohledem na jejich potřeby světla a teploty v domácnosti. Naučte se tipy a triky pro péči o sukulenty, které z...
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky