Meskalin.cz/Fórum/Zalévání kaktusů: dešťová voda versus voda z kohoutku?

Zalévání kaktusů: dešťová voda versus voda z kohoutku?

Při pěstování kaktusů a sukulentů se mi stále vrací otázka ohledně vody, kterou bych měl používat k jejich zalévání. Slyšel jsem různé názory a doporučení, které mě trochu zmátly. Někdo říká, že dešťová voda je pro ně ideální, protože je měkká a nezatěžuje rostliny minerály, které by mohly být obsaženy ve vodě z kohoutku. Jiní naopak tvrdí, že voda z kohoutku je naprosto v pořádku a že kaktusy si na ni zvyknou. Ale co když je v naší oblasti kvalita vody z kohoutku horší? A co se týče tvrdosti vody, ovlivňuje to nějak růst nebo zdraví kaktusů? Jsou kaktusy citlivé na chemikálie, které mohou být ve vodě z kohoutku přítomny? Mělo by se s tím počítat při pěstování nebo mám raději sáhnout po dešťové vodě, kterou si mohu nasbírat přímo ze střechy? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás pozoroval rozdíl v růstu nebo celkovém vzhledu kaktusů podle toho, jakou vodu používá. Mám pocit, že je to důležité téma pro všechny nadšence do pěstování těchto fascinujících rostlin. Jak to vidíte vy?

178 slov
1.8 minut čtení
6. 12. 2023
Karel Valenta

Co se týče zalévání kaktusů, je to fakt takový ožehavý téma. Dešťovka je fajn, protože je měkká a bez chemikálií, což by mohlo kaktusům vyhovovat víc. Voda z kohoutku může obsahovat chlor, vápník a další minerály, který ne každej kaktus snese. Závisí to ale na kvalitě vody ve tvé oblasti – někde je voda v pohodě, jinde může být fakt špatná.

Osobně jsem zkoušel obojí a mám pocit, že mi kaktusy reagovaly líp na dešťovku, hlavně co se týče růstu a celkového vzhledu. Když jsem zaléval vodou z kohoutku, občas se objevily skvrny na listech a tak. Takže pokud máš možnost sbírat dešťovku, určitě to zkuste. Ale pokud nemáš jinou možnost než kohoutkovou vodu, tak ji aspoň nechte odstát, aby se vyprchal chlór. Každopádně, sleduj svoje rostliny a uvidíš, co jim víc vyhovuje.

132 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2024
Jana Tichá

Když se bavíme o zalévání kaktusů, tak dešťová voda je fakt lepší, protože je měkká a nemá tolik chemikálií jako voda z kohoutku. Kaktusy moc nemají rády tvrdou vodu, co obsahuje hodně minerálů, a to může ovlivnit jejich růst. Voda z kohoutku může mít chlór nebo fluor, což taky není ideální. Pokud je ve vaší oblasti špatná kvalita vody, tak bych určitě šel do dešťovky. Nasbírat ji ze střechy je super nápad a kaktusy to ocení. I když si na vodu z kohoutku možná zvyknou, dlouhodobě to pro ně nebude optimální. Sám jsem si toho všiml – když jsem začal používat dešťovou vodu, tak kaktusy byly mnohem zdravější a kvetly víc. Takže za mě rozhodně dešťová voda, pokud máš možnost!

120 slov
1.2 minut čtení
6. 9. 2024
Petra Klímová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky