Zalévání kaktusů: dešťová voda versus voda z kohoutku?
Při pěstování kaktusů a sukulentů se mi stále vrací otázka ohledně vody, kterou bych měl používat k jejich zalévání. Slyšel jsem různé názory a doporučení, které mě trochu zmátly. Někdo říká, že dešťová voda je pro ně ideální, protože je měkká a nezatěžuje rostliny minerály, které by mohly být obsaženy ve vodě z kohoutku. Jiní naopak tvrdí, že voda z kohoutku je naprosto v pořádku a že kaktusy si na ni zvyknou. Ale co když je v naší oblasti kvalita vody z kohoutku horší? A co se týče tvrdosti vody, ovlivňuje to nějak růst nebo zdraví kaktusů? Jsou kaktusy citlivé na chemikálie, které mohou být ve vodě z kohoutku přítomny? Mělo by se s tím počítat při pěstování nebo mám raději sáhnout po dešťové vodě, kterou si mohu nasbírat přímo ze střechy? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás pozoroval rozdíl v růstu nebo celkovém vzhledu kaktusů podle toho, jakou vodu používá. Mám pocit, že je to důležité téma pro všechny nadšence do pěstování těchto fascinujících rostlin. Jak to vidíte vy?