Meskalin.cz/Fórum/Může kaktus přežít, když ho zapomenu zalít na měsíc?

Může kaktus přežít, když ho zapomenu zalít na měsíc?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik druhů kaktusů, které se mi moc líbí a snažím se o ně pečovat, jak nejlépe umím. Ale občas se stane, že mám hodně práce a na rostlinky zapomenu. Teď mě zajímá, co vlastně takový kaktus potřebuje k přežití. Co když ho na delší dobu zapomenu zalít, třeba na celý měsíc? Vydrží vůbec bez vody tak dlouho? Slyšel jsem, že kaktusy jsou odolné rostliny, které se dokážou přizpůsobit různým podmínkám a mají v sobě zásoby vody. Je to pravda? Jak moc je tedy potřeba je zalévat? Měli byste nějaké tipy, jak zajistit, aby kaktus zvládl delší dobu bez vody? Co se stane, když ho nechám úplně vyschnout? A co s tím udělá vedro nebo chladné počasí? Mám obavy, že když ho zapomenu na měsíc, prostě uhynou. Jaké máte zkušenosti vy? Myslíte si, že bych měl mít raději nějaký jiný sukulent, který snáší sucho lépe? Díky za vaše názory a rady!

156 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2023
Filip Janda

Kaktusy jsou fakt odolné, to je pravda. Většina z nich zvládne bez vody klidně i měsíc, pokud má dobré podmínky. Mají schopnost uchovávat vodu v těle, takže se umí adaptovat. Záleží ale na druhu a na tom, jak moc je teplo nebo chladno. V horku potřebujou víc vody, ale v zimě se dají úplně zapomenout na měsíce.

Když je necháš vyschnout úplně, tak můžeš mít problém, ale většinou se to dá napravit, když je pak zaliješ trochu opatrně. Zkus je postavit na místo, kde není přímý sluneční svit, když na ně zapomeneš. Pokud chceš něco, co snáší sucho ještě líp, zkus třeba aloe nebo nějaký jiný sukulent. Ale s kaktusy bys měl být v pohodě, pokud je zaléváš aspoň jednou za měsíc nebo jednou za dva měsíce. Jen je nesmíš přelít, to je důležitý.

134 slov
1.3 minut čtení
13. 6. 2024
Ludmila Černá

Kaktusy jsou fakt odolný, takže pokud je zapomeneš zalít na měsíc, většinou to přežijou. Mají v sobě zásoby vody a adaptujou se na sucho. Samozřejmě záleží na druhu kaktusu a jaký má podmínky – jestli je v teple nebo spíš v chladu. Když je vedro, tak se sice snaží víc pít, ale pokud mají dobrou drenáž, tak by neměly uhynout. Doporučuji je zalévat jednou za dva týdny v létě a pak o něco míň na zimu. Když je úplně necháš vyschnout, tak ti může uhynout, ale ne vždycky – někdy se prostě vzpamatujou. Co se týče jiných sukulentů, tak některý snesou sucho ještě líp. Každopádně kaktusy jsou super volba pro zaneprázdněný lidi! Opatrně s vodou a měly by být OK.

120 slov
1.2 minut čtení
13. 9. 2023
Bedřich Maleček
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky