Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že kaktus potřebuje vodu?

Jak poznám, že kaktus potřebuje vodu?

Mám kaktus, který se mi zdá být trošku zvláštní a já nevím, jak poznat, kdy mu dát vodu. Slyšel jsem, že kaktusy jsou na to takové zvláštní, že si umí říct o vodu sami, ale já si nejsem úplně jistý, co přesně to znamená. Možná to bude tím, že jsem kaktusy nikdy moc nepěstoval, a tak se v tomhle úplně nevyznám. Vím, že mají rády sucho, ale jak moc? Jak poznám, jestli je ten můj kaktus dehydrovaný nebo jestli je to normální? Dělal jsem nějaké pokusy s zaléváním, ale bojím se, že mu ublížím. Viděl jsem pár videí a tam radili koukat na barvu nebo tvar. Je pravda, že když se stonky zmenší nebo změní barvu na nějakou šedou nebo hnědou, tak je to známka toho, že potřebuje vodu? A co když má nějaké hnědé skvrny? To už je snad moc? Co mám dělat v případě, že mu dám vodu a on ji nepřijme? Jak často by měl být kaktus zaléván v létě a v zimě? Můžete mi někdo napsat vaše zkušenosti a rady? Jak to děláte vy? Děkuji za jakoukoli pomoc!

182 slov
1.8 minut čtení
11. 5. 2023
Kateřina Balounová

Takže, když se kaktusu nelíbí, tak to obvykle poznáš podle tvaru a barvy. Když začne ztrácet kulatý tvar nebo se mu stonky zplošťují, tak to může znamenat, že chce vodu. Taky je dobrý koukat na barvu - když začne být šedý nebo takový hnědý, tak to není dobré znamení. Ale pozor, hnědé skvrny můžou znamenat i přelití nebo hnilobu, takže tady opatrně.

Zalévání je takový oříšek - v létě klidně jednou za dva týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. V zimě bys měl skoro úplně přestat, protože kaktusy mají klidové období a moc vody nepotřebují.

Když mu dáš vodu a nepřijme ji, tak si moc starosti nedělej; kaktusy si dokážou říct o vodu svým způsobem - prostě si počkej, až se znovu ukáže v lepší kondici. Takže sleduj ho a neměň zalévání moc často. Zkoušej, až najdeš tu správnou rovnováhu.

141 slov
1.4 minut čtení
27. 5. 2023
Jindřich Janků

Kaktusy jsou fakt zvláštní, co se týče vody. Obecně platí, že je lepší je zalévat méně než víc. Když kaktus potřebuje vodu, většinou začne vypadat trochu scvrkle nebo ploché. Taky se může zbarvit do šeda nebo hněda. Ale pozor na hnědé skvrny – to už může být známka nějakého problému, jako je hniloba. Když uvidíš takové skvrny, radši přestaň s vodou a zkontroluj kořeny.

Zalévat bys měl většinou jednou za 2-4 týdny v létě, záleží na tom, jak je teplo a jak moc slunce má. V zimě stačí jednou za měsíc nebo i méně. Kaktusy jsou adaptované na sucho, takže si klidně dej pozor na to, aby ti neuschly, ale taky aby nebyly přelitý.

Taky se ujisti, že má dobrý odtokový systém – žádné stojaté vody! Jestli mu dáš vodu a on ji nepřijme, tak to prostě zkus příště znova za pár týdnů. Buď trpělivý a sleduj ho. Pokud máš jakékoli pochybnosti, radši méně než víc.

157 slov
1.6 minut čtení
25. 4. 2023
Štěpán Janků
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky