Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktusy, aby nerostly moc rychle?

Jak často mám zalévat kaktusy, aby nerostly moc rychle?

Zdravím všechny, potřebuju radu ohledně svých kaktusů. Mám pár různých druhů a všiml jsem si, že se mi začínají dost rychle rozrůstat. Nechci, aby rostly moc velké a rozložité, protože nemám tolik místa na parapetu. Chtěl bych je mít spíš menší a kompaktní. Jak často bych je měl tedy zalévat, abych podpořil jejich pomalejší růst? Slyšel jsem, že kaktusy potřebují méně vody než jiné rostliny, ale kolik je to vlastně "méně"? Měli byste nějaký tip na to, jak poznat, kdy je ideální čas na zalévání? A co třeba vlhkost vzduchu nebo teplota v místnosti – hraje to také nějakou roli? A co zálivka během zimy? Vím, že kaktusy mají období klidu, ale jak s nimi naložit v tomto období, abych je nezničil? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady od těch, co už nějakou dobu kaktusy pěstují. Taky se mi zdá, že jsou dost citlivé na přemokření. Takže bych se chtěl vyhnout situaci, kdy by mi začaly uhnívat kořeny. Pokud máte nějaké triky nebo konkrétní tipy, jak třeba upravit zálivku podle ročních období nebo podle druhu kaktusu, budu moc vděčný. Děkuji předem za pomoc!

184 slov
1.8 minut čtení
22. 3. 2023
Renata Machová

Zalévat kaktusy je fakt umění. Obecně platí, že v létě stačí jednou za 2-3 týdny, a to spíš méně než víc. Kaktusy preferujou sucho, takže radši počkej, až substrát úplně proschně. Když se ti zdá, že už je suchý, tak je ideální čas na zálivku. V zimě už skoro vůbec nezalévej, maximálně jednou za 4-6 týdnů, protože kaktusy mají klidové období a moc vody jim škodí. Teplota a vlhkost vzduchu hrajou taky roli – čím chladněji, tím míň vody. A jo, přemokření je fakt problém, kořeny pak uhnívají. Takže sleduj substrát a pokud je mokrý, dej tomu čas. Lepší je méně než moc. Nezapomeň na dobré drenáže na dně květináče.

110 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Simona Háchová

Na kaktusy platí, že čím míň vody, tím líp. Obecně je dobrý zalévat tak jednou za dva až tři týdny v létě, a to jen když je substrát úplně suchý. Podle druhu kaktusu to může být i častěji, ale radši to nepřeháněj. V zimě bych to omezil ještě víc, třeba na jednou za měsíc nebo ani to ne, protože jsou v klidu. Vlhkost vzduchu moc neřeš, kaktusy mají rádi sucho, ale teplota jo – neměly by být pod 10°C. Pokud máš pocit, že bys mohl přelít, tak radši nezalévej vůbec nebo si dej extra pozor na drenážní otvory v květináči. Aby ses vyhnul uhnívání, radši zkus metodu "suchého prstu": zapíchnout prst do substrátu a když je suchý do hloubky, tak je čas zalít. Jinak to chce čas a klid, pár kaktusů se ti určitě podaří udržet kompaktní.

137 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2025
Jarmila Pazderová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky