Meskalin.cz/Fórum/Mohu kaktusy zalévat vodou z kohoutku?

Mohu kaktusy zalévat vodou z kohoutku?

Kaktusy mám už nějaký čas a docela mě začalo bavit se o ně starat. Ale teď jsem narazil na takovou otázku, co mě dost zajímá. Když jsem byl malý, pamatuji si, jak mi babička říkala, že na rostliny je nejlepší dešťová voda, protože je prý čistější a nemá tolik chemikálií jako ta z kohoutku. Ale teď nevím, jestli to platí i pro kaktusy. Mám v plánu si pořídit pár nových druhů a přemýšlím, jestli je dobré jim dávat vodu přímo z kohoutku. Nechci jim ublížit a radši bych se ujistil, že dělám všechno správně. Voda z kohoutku může mít různé přísady, jako třeba chlór nebo další minerály, tak se obávám, že by to mohlo nějak ovlivnit růst nebo zdraví těch kaktusů. Zkoušel jsem to už párkrát, ale nevím, jestli je to úplně v pořádku. Co si o tom myslíte? Je lepší počkat na dešťovou vodu, nebo je voda z kohoutku v pohodě? Jaké máte zkušenosti vy? Zda máte nějaké rady ohledně zalévání kaktusů a co všechno by člověk měl zvážit při výběru vody. Díky moc za každou radu!

178 slov
1.8 minut čtení
16. 2. 2024
Ludmila Křížová

Jo, kaktusy můžeš zalévat vodou z kohoutku, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Voda z kohoutku většinou obsahuje chlór a další chemikálie, což kaktusům úplně neprospívá. Pokud ti nevadí počkat, tak dešťová voda je ideální, protože je čistší a měkčí. Taky záleží na tom, jak moc tvrdá je tvoje voda; pokud má hodně minerálů, může to kaktusům škodit. Zkus vodu z kohoutku nechat na pár hodin odstát, aby se chlór vyprchal. Jinak zalévej jenom když je substrát suchý, kaktusy nemají rády přemokření. Takže jestli chceš mít jistotu, počkej si na dešťovku, ale občas je ok i ta z kohoutku.

101 slov
1 minut čtení
5. 6. 2024
Eva Sýkorová

Záleží, jakou máš vodu z kohoutku. Většinou kaktusy zvládnou vodu z kohoutku, ale je dobrý nechat ji aspoň pár hodin odstát, aby se odpařil chlór a další chemikálie. Pokud je tvoje voda hodně tvrdá, může to být problém, protože vysoký obsah minerálů není pro kaktusy ideální. Dešťová voda je nejlepší, protože je měkká a bez chemikálií, ale pokud ji nemáš, tak klidně použij i tu z kohoutku. Je fajn sledovat, jak na to kaktusy reagují – pokud začnou hnědnout nebo chcípat, tak bys měl přehodnotit zalévání. Ještě je dobrý mít na paměti, že kaktusy potřebují méně vody než jiné rostliny a radši mají sušší půdu.

105 slov
1.1 minut čtení
19. 9. 2023
Pavel Světlík
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky