Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktusy?

Jak často mám zalévat kaktusy?

Zajímám se o pěstování kaktusů a chtěl bych se zeptat, jak často bych měl tyto rostlinky zalévat. Mám doma několik různých druhů, od malých roztomilých kaktusů po větší exempláře a obávám se, že jim dělám víc škody než užitku. Četl jsem něco o tom, že kaktusy potřebují méně vody než jiné rostliny, ale jak moc je to orientační? Je to závislé na ročním období, nebo spíš na tom, jaké mají podmínky v bytě? Měli by být zalévány pravidelně, nebo stačí čekat, až půda úplně vyschne? A co když je třeba víc slunce nebo naopak málo světla? Mohu jim dát vodu přímo do misky nebo je lepší zalévat přímo do substrátu? Jak poznám, že mají dostatek vody? Někdo říká, že je lepší je nechat vyschnout úplně mezi zavlažováním, ale rád bych věděl, co si o tom myslíte. Kdybyste mohli sdílet svoje zkušenosti a tipy ohledně zalévání kaktusů, byl bych moc vděčný.

150 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Božena Procházková

Zalévání kaktusů je fakt ošemetný. Obecně platí, že kaktusy potřebují mnohem méně vody než běžné rostliny, takže je lepší je zalévat spíš zřídka. Ideální je nechat substrát úplně vyschnout mezi zavlažováním. V letních měsících, kdy je víc slunce a tepla, můžeš zalévat jednou za 2-3 týdny, ale v zimě klidně i jednou za měsíc nebo míň. To dost záleží na tom, jaký máš doma klimat a jak moc jim svítí slunce.

Hlavní je nezapomínat na to, že kaktusy nesnášejí stojatou vodu, takže pokud máš misku pod květináčem, tak ji po zalití radši vylij. Zalévat přímo do substrátu je lepší, aby kořeny dostaly vodu a neplavaly v ní. Jak poznáš, že mají dost? Když jsou takový ty jemně povadlé, ale ne zas moc! A když se ti zdá, že už moc dlouho nevysychají, radši se zamysli nad tím, jestli jim nedáváš moc vody. Takže jo, rozhodně buď opatrnej a sleduj je.

150 slov
1.5 minut čtení
26. 7. 2023
Stanislav Kopal

Kaktusy zalévej tak jednou za 2-4 týdny, to záleží na ročním období a podmínkách. V létě, když je teplo a slunce, tak klidně častěji, ale v zimě je radši nech uschnout. Nejlepší je vždycky počkat, až substrát úplně vyschne, než zase zaliješ. Když je v bytě hodně světla, tak se suší rychleji, takže na to dávej bacha. Zalívat přímo do substrátu je lepší než do misky, aby se kořeny nenamočily moc. Poznáš to podle toho, jak vypadají – když jsou měkký nebo žloutnou, tak to není dobrý. Fakt je lepší nechat je mezi zaléváním pořádně vyschnout.

96 slov
1 minut čtení
24. 4. 2024
Martina Vondrová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky