Meskalin.cz/Fórum/Zalévání kaktusů v zimě

Zalévání kaktusů v zimě

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně zalévání kaktusů během zimních měsíců. Mám pár krásných kaktusů, které se mi podařilo úspěšně pěstovat přes léto, ale teď, když přišly chladnější dny, nevím, jak s nimi správně zacházet. Slyšel jsem, že kaktusy by se měly v zimě zalévat mnohem méně než v létě, ale jak moc to vlastně platí? Mám je zalévat jednou za měsíc nebo raději ještě méně? A co když je v místnosti trochu tepleji, mají pak dostatek vody i tak? Jak poznám, jestli je kaktus dehydrovaný nebo naopak přelitéj? Navíc se mi zdá, že některé z mých kaktusů mají jakoby povrchovou vrstvu suchou a jiné vypadají docela zdravě. Měl bych tedy věnovat pozornost i tomu, co se děje na povrchu? Je dobré používat nějakou speciální vodu nebo stačí obyčejná voda z kohoutku? Mám taky obavy z hniloby kořenů, zejména když venku mrzne a já nechci udělat něco špatně. Jaké jsou nejlepší postupy pro zavlažování kaktusů v zimních měsících, aby přežily v co nejlepším stavu? Jaké jsou vaše zkušenosti s péčí o kaktusy v zimě? Každý tip nebo rada by byla velmi užitečná.

182 slov
1.8 minut čtení
14. 12. 2024
Robert Vyskočil

Zima je pro kaktusy fakt jiný, než léto. Většinou bys měl zalévat mnohem míň, klidně jednou za měsíc nebo i míň, záleží na teplotě. Když je v místnosti tepleji, tak zkus zkontrolovat substrát, měl bys ho nechat trochu oschnout před další zálivkou. Dehydrataci poznáš podle toho, že kaktus vypadá shrbeně nebo se mu zmenšují pupeny. Naopak přelití se projevuje žloutnutím nebo měknutím. Povrchová vrstva suchá ne vždycky znamená problém – někteří kaktusy to dělají normálně. Co se vody týče, běžná voda z kohoutku většinou stačí, ale pokud máš tvrdou vodu, můžeš zkusit destilku nebo deionizovanou. A hniloba kořenů je fakt riziko, tak se snaž nezalévat moc a nechat substrát mezi zálivkami pořádně oschnout. Mít na paměti dobrý drenážní systém je klíčový. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
24. 8. 2024
Jiří Sýkora

Zalévání kaktusů v zimě je fakt jiný než v létě. Obecně se doporučuje omezit zálivku na minimum. Třeba jednou za měsíc by mohlo stačit, ale záleží na tom, jak moc je teplo u tebe doma. Když máš doma tepleji, tak možná i častěji, ale opatrně. Nech kaktusy mezi zaléváním pořádně vyschnout, radši to víc podceňuj než přeháněj.

Pokud jde o dehydrataci, tak si všímej barvy a tvaru - když začnou být měkké nebo povadlý, tak je asi něco špatně. Suchý povrch může být normální, ale pokud začneš vidět hnilobu nebo mokré skvrny, tak to je problém. Co se vody týče, obyčejná voda z kohoutku by měla stačit, ale někteří dávají přednost destilované nebo dešťové vodě.

O hnilobě kořenů se neboj, pokud zaléváš míň a dáváš pozor na dno květináče - jestli tam není voda. Takže klidně sleduj, jak reagují, a podle toho doladíš péči. Měj to na paměti a kaktusy to zvládnou!

152 slov
1.5 minut čtení
10. 9. 2024
Šárka Doležalová
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Jak zajistit optimální podmínky pro kaktusy během zimyZjistěte, jak správně pečovat o kaktusy v zimních měsících. Tento článek vám přinese užitečné tipy a informace o teplotě, světle, vlhkosti a dalších f...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky