Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, že je kaktus spící během zimy?

Jak poznat, že je kaktus spící během zimy?

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně péče o kaktusy v zimním období. Často jsem slyšel, že během zimy kaktusy přecházejí do spánku, ale jak vlastně poznám, že můj kaktus je v tomto spánkovém režimu? Někdo říká, že by měl zpomalit růst a vypadat unaveně, zatímco jiní tvrdí, že se může také stáhnout a vytvořit si takový jakoby kompaktní tvar. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní znaky, které bych měl sledovat, abych si byl jistý, že kaktus skutečně spí a není to třeba známka nějakého problému. Taky bych rád věděl, co se stane, když mu dám víc vody nebo světla během tohoto období - ovlivní to jeho spánek? A co teplota? Je něco jiného, co bych měl mít na paměti ohledně péče o spící kaktusy? Díky moc za všechny rady a tipy, určitě mi to pomůže lépe se postarat o mé rostlinky.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 8. 2024
Filip Vorel

No, tak co se týče spícího kaktusu, tak většinou to poznáš podle toho, že prostě přestane růst. Je to takový klidný období, kdy se jakoby zmenší a zpevní, může vypadat trochu vyčerpaně. Barva může být tmavší a celej kaktus se tak jakoby stáhne. Hlavně mu dávej míň vody, protože v zimě moc neabsorbuje. Když mu dáš moc vody, může začít hnít. No a co se světla týče, tak bys měl spíš omezit intenzitu, protože moc světla mu taky neprospěje. Teplota by měla být chladnější, ale ne úplně mráz. Takže ideálně kolem 10-15°C. Kdybys mu dal moc tepla nebo světla, mohlo by to narušit ten spánek a pak to může vypadat špatně. Takže jo, sleduj ho a buď opatrný s vodou a světlem.

122 slov
1.2 minut čtení
10. 12. 2024
Markéta Kašparová

Kaktusy v zimě fakt zpomalují růst, je to normální. Můžeš pozorovat, že se stahují a vypadají jakoby unaveně, to jsou známky spánku. Kaktusy by měly být v chladnějším prostředí, takže teplota kolem 10-15°C je ideální. Když jim dáš víc vody nebo světla, můžeš je tím rozhodit. Příliš vody může vést k hnilobě, protože v zimě tolik nepotřebují. Světlo taky radši neprovokuj, stačí mírné osvětlení. Hlavně dej pozor na to, aby nebyly přímo v průvanu. Pokud se začne něco dít, jako hniloba nebo změna barvy, bude to spíš problém než zimní spánek. Drž se pravidelného zálivku, minimálně a vyčkávej na jaro.

100 slov
1 minut čtení
24. 11. 2024
Matěj Vrba
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Jak zajistit optimální podmínky pro kaktusy během zimyZjistěte, jak správně pečovat o kaktusy v zimních měsících. Tento článek vám přinese užitečné tipy a informace o teplotě, světle, vlhkosti a dalších f...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky