Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy venku v zimě?

Kaktusy venku v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Čelím teď dilema ohledně svých rostlin. Mám několik krásných kaktusů, které jsem pěstoval s láskou, ale s příchodem zimy se obávám, jestli je vůbec možné je nechat venku. Vím, že kaktusy jsou odolné a mnohé z nich zvládají sucho a vysoké teploty, ale co nízké teploty? Jak to vlastně funguje? Pokud je nechám venku, jaké podmínky by měly být splněny, aby přežily zimu? Slyšel jsem, že některé druhy mohou vydržet i mráz, ale mám strach, že se moje rostlinky zmrznou nebo umřou. Je lepší je přenést dovnitř nebo raději zkusit nějaké ochranné opatření? A co třeba sníh nebo déšť? Jak se na to kaktusy dívají? Má někdo zkušenost s tím, jak dlouho mohou kaktusy přežít venku během zimních měsíců? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají už něco nachozené v této oblasti. Děkuju předem za každou radu a zkušenost!

145 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2024
Alena Marková

Tak já ti povím, jak to vidím. Záleží fakt na druhu kaktusů, co máš. Některý kaktusy jako třeba Echinocereus nebo Opuntia zvládnou i mráz, ale většina bude radši uvnitř, když teplota klesne pod nulu. Pokud je necháš venku, zkus je aspoň nějak zakrýt, třeba netkanou textilií, aby jim nesněžil na tělo. Sníh prý může fungovat jako izolace, ale mokro od deště nebo roztátého sněhu už je horší. No a pak je tu ještě otázka slunce – když je venku zima a pak vyjde slunce, může to kaktusy dost poškodit. Takže pokud se bojíš o ty svoje, asi bych je radši přenesl dovnitř, nebo aspoň pod střechu. Ale jak říkám, jestli jsou odolnější druhy, tak je klidně nech venku a uvidíš. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Zdeněk Havel

Kaktusy venku v zimě? To je těžká otázka. Záleží fakt na druhu. Některý kaktusy, jako třeba Opuntia, zvládnou i mráz a sníh, ale většina těch pěstovaných doma to nesnese. Když je teplota pod nulou, můžeš mít problém. Důležitý je taky, aby měly dobrý odvodnění, jinak jim hrozí hniloba. Pokud je máš venku, snaž se je chránit před deštěm a sněhem, protože vlhkost v kombinaci s nízkou teplotou je pro ně smrtelná. Můžeš je zakrýt netkanou textilií nebo je přenést na nějaké chráněné místo. Osobně bych je radši dal dovnitř na zimu, pokud to jde. Udržuj je v suchu a při nižších teplotách, ale ne v úplné zimě. Snad to pomůže!

110 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Ladislav Polák
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Jak zajistit optimální podmínky pro kaktusy během zimyZjistěte, jak správně pečovat o kaktusy v zimních měsících. Tento článek vám přinese užitečné tipy a informace o teplotě, světle, vlhkosti a dalších f...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky