Meskalin.cz/Fórum/Potřebují kaktusy během zimy světlo?

Potřebují kaktusy během zimy světlo?

Zajímalo by mě, jak to je s kaktusy a světlem v zimě. Mám doma několik různých druhů, které se mi podařilo pěkně vypěstovat, ale teď, když začíná zima, tak nevím, co s nimi. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují spoustu slunce a světla, ale v zimě je to docela těžké, protože dny jsou krátké a venku je zima. Chci se ujistit, že jim dám tu správnou péči, aby mi nepomrzly nebo neztrácely šťávu. Měli by být umístěné na okně, kde je alespoň trošku slunečního svitu? Nebo bych je měl radši přesunout na místo, kde je mírné umělé osvětlení? Zajímalo by mě, jestli vůbec potřebují nějaké speciální osvětlení během této doby klidu. A co když mám kaktusy v trochu chladnější místnosti? To jim nějak vadí? Jaké jsou vaše zkušenosti se zimní péčí o kaktusy? Děkuju za každou radu a tip!

138 slov
1.4 minut čtení
20. 9. 2024
Aleš Prchal

Kaktusy v zimě fakt potřebujou světlo, ale není to tak hrozné, jak se zdá. Když jsou na slunečním okně, tak jim to rozhodně prospěje. Ideálně je dej na místo, kde budou mít co nejvíc přirozeného světla, i když je zima a dny krátké. Jestli máš okno na jih, to je super. Pokud nemáš dost slunce, můžeš zkusit nějaké umělé osvětlení, jako LED lampy, ale většina kaktusů to zvládne i s tím přirozeným, co je teď. Chladnější místnost může být v pohodě, ale nesmíš je dávat do úplného mrazu. Měly by mít kolem 10-15 stupňů ideálně. Zalévat opatrně – míň než v létě, ať se ti nezapaří. Takže v podstatě se snaž o co nejvíc světla a drž je v teple, to by mělo stačit.

124 slov
1.2 minut čtení
14. 12. 2024
Tereza Pražáková

Kaktusy v zimě určitě potřebují světlo, i když ne tolik jako v létě. Ideální je je mít na okně, kde svítí sluníčko, i když je venku zima. Chladnější pokoj jim nevadí, spíš naopak, pokud to není úplně mrazivé. Důležité je, aby dostaly alespoň nějaké přirozené světlo, jinak by mohly ztrácet šťávu a začít hnit. Když máš možnost, tak můžeš zkusit i umělé osvětlení, ale většinou stačí to sluneční. Hlavně pozor na přelévání, teď v zimě se moc nezalévá. Držím palce!

80 slov
0.8 minut čtení
19. 10. 2024
Petr Strnad
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Jak zajistit optimální podmínky pro kaktusy během zimyZjistěte, jak správně pečovat o kaktusy v zimních měsících. Tento článek vám přinese užitečné tipy a informace o teplotě, světle, vlhkosti a dalších f...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky