Meskalin.cz/Fórum/Jakou teplotu potřebují kaktusy v zimě?

Jakou teplotu potřebují kaktusy v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám na srdci otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Jakou teplotu vlastně potřebují kaktusy během zimy? Vím, že jsou to rostliny, které pocházejí z horkých a suchých oblastí, ale co se stane, když přijde zima? Mám několik různých druhů kaktusů a chci je přezimovat správně, abych je na jaře neztratil. Zatím jsem je uchovával v obýváku, kde je teplota kolem 20 stupňů, ale slyšel jsem, že by mohly přežít i ve výrazně chladnějších podmínkách. Je lepší je přemístit do chladné místnosti nebo je nechat v teple? A co se týče světla – potřebují i v zimě hodně sluníčka, nebo jim stačí méně? Mám strach, abych je nevysušil nebo naopak nepřemokřil. Rád bych věděl, jaké jsou tipy pro správnou péči o kaktusy během zimního období. Jaké teplotní rozmezí je pro ně ideální, aby se cítily dobře a přežily? Budu rád za jakékoliv rady a zkušenosti od těch, co mají s kaktusy bohaté zkušenosti!

159 slov
1.6 minut čtení
5. 12. 2024
Jaroslav Starý

Kaktusy většinou potřebují v zimě chladnější teploty, ideálně tak kolem 5 až 15 stupňů. Když je máš v obýváku na 20, tak se to dá, ale můžeš je klidně přemístit do chladnější místnosti. Hlavní je, aby měly klidový stav, takže snižuj zálivku, protože v zimě vlastně skoro nechtějí vodu. Víc než na teplo, záleží na světle – potřebují sluníčko i v zimě, takže je dej někam, kde budou mít dostatek přirozeného světla. Pokud nemáš možnost je dát na okno, tak aspoň nějaké umělé osvětlení by pomohlo. Nezapomínej, že kaktusy nesnáší vlhkost – tak pozor na přemokření. Takže máš to správně – chladno a sucho je pro ně lepší než teplo a vlhko.

112 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Zdeněk Brychta

Kaktusy v zimě většinou potřebují chladnější teploty, ideálně mezi 5 a 15 stupni. Některé druhy zvládnou i nižší teploty, ale měly by být chráněné před mrazem. 20 stupňů je pro ně moc teplé, takže bych je určitě přemístil do chladnější místnosti, pokud to jde. Co se světla týče, potřebují i v zimě dostatek slunce, ale nemusí to být přímo celý den. Takže místo vedle okna je fajn. Zálivku omez, kaktusy v zimě spí a moc vody nepotřebují, jinak hrozí hniloba. Snaž se najít správnou rovnováhu mezi světlem a vlhkostí.

89 slov
0.9 minut čtení
11. 1. 2025
Jaroslav Doležal
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Jak zajistit optimální podmínky pro kaktusy během zimyZjistěte, jak správně pečovat o kaktusy v zimních měsících. Tento článek vám přinese užitečné tipy a informace o teplotě, světle, vlhkosti a dalších f...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky