Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro hydroponické pěstování kaktusů?

Jaký substrát je nejlepší pro hydroponické pěstování kaktusů?

Zajímá mě, jaký substrát je nejlepší pro hydroponické pěstování kaktusů. Nejdřív jsem si myslel, že kaktusy potřebují klasickou zeminu jako všechny ostatní rostliny, ale pak jsem narazil na nějaké články o hydroponii a teď jsem zmatený. Když už se rozhodnu pěstovat kaktusy tímto způsobem, je potřeba nějaký speciální substrát? Myslím tím něco, co by zajistilo, že kořeny kaktusů budou mít dostatek vzduchu a zároveň dostatek živin. Zkoušel jsem různé směsi, ale pořád se mi zdá, že moje kaktusy nejsou tak zdravé, jak bych chtěl. Napadlo mě použít nějaké lehké materiály, jako je perlit nebo kokosové vlákno, ale nevím, jestli jsou pro kaktusy vhodné. Jak to vlastně funguje s pH a drenáží u hydroponie? Co byste doporučili jako ideální směs pro hydroponické pěstování kaktusů? A jak to ovlivňuje jejich růst a celkovou kvalitu? Mám obavy, že jim nedám to nejlepší prostředí a chci se ujistit, že dělám všechno správně. Díky za všechny vaše rady a zkušenosti!

155 slov
1.6 minut čtení
16. 7. 2023
Miroslav Coufal

Pro hydroponické pěstování kaktusů je fakt důležitý mít správnej substrát, protože kaktusy potřebujou hodně vzduchu a drenáž. Zkusit můžeš směs perlitu a kokosovýho vlákna, což je lehký a zajistí dobrý odvodnění. Je fajn přidat i trochu písku, aby to bylo víc prodyšný. Co se týče pH, tak ideálně kolem 6 až 6,5. Kaktusy nemají rády moc mokro, tak dej pozor na přelití. Když jim dáš správnej substrát, měly by být zdravější a rychleji růst. Hlavně to chce trpělivost, časem se ti to povede.

83 slov
0.8 minut čtení
4. 4. 2024
Romana Dvořáková

Takže, hydroponie pro kaktusy je trochu jiná liga. Normální zemina fakt není to pravý ořechový. Kaktusy potřebujou něco, co dobře odvádí vodu, ale zároveň jim poskytne nějakou stabilitu a vzdušnost. Hodně lidí používá směs perlitu a štěrku, což je super, protože to udržuje kořeny v suchu a přitom dává prostor pro vzduch. Kokosový substrát může být taky fajn, ale buď opatrnej, protože drží víc vlhkosti než bys chtěl. Drenáž je klíčová, jinak kaktusy snadno zhnijou. Co se pH týče, kolem 6-7 je ideál, ale můžeš to hlídat podle toho, jak se tvým kaktusům daří. Celkově platí, že čím víc vzduchu kolem kořenů, tím líp. Zkus si udělat vlastní směs a experimentuj – třeba poměr 50% perlitu a 50% štěrku by mohl fungovat. Kaktusy by měly být zdravější a silnější.

129 slov
1.3 minut čtení
17. 8. 2024
Radek Kotek
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky