Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj substrát pro hydroponii není vhodný?

Jak poznám, že můj substrát pro hydroponii není vhodný?

Nedávno jsem se pustil do hydroponického pěstování a popravdě, začínám mít obavy o to, zda je můj substrát správně zvolený. Mám pocit, že něco nehraje, ale nejsem si jistý, jak to poznat. Když jsem zkoumal různé typy substrátů, narazil jsem na tolik informací, že se v tom začínám ztrácet. Jak vlastně poznám, jestli můj substrát propouští dostatek vody a vzduchu? Všiml jsem si, že některé moje rostlinky začaly žloutnout a zdá se mi, že kořeny nejsou tak silné jako u jiných lidí, co pěstují podobně. Je možné, že to souvisí se substrátem? Co když je příliš těžký nebo naopak příliš lehký? Jaké znaky bych měl sledovat? Existují nějaké konkrétní testy, kterými bych mohl zjistit, jestli je substrát vhodný pro hydroponii? Také by mě zajímalo, jak důležitá je pH hodnota substrátu a co dělat, když mám podezření, že mi kořeny hníjí? Jaké další faktory bych měl vzít v úvahu při výběru substrátu? Budu moc rád za jakékoli rady nebo zkušenosti od vás ostatních. Děkuji!

163 slov
1.6 minut čtení
24. 11. 2023
Zdeněk Bílek

No, tak pokud ti rostlinky žloutnou a kořeny nevypadaj zdravě, substrát fakt může být problém. Těžký substrát špatně odvodňuje a může ti kořeny hnit, zatímco lehký substrát zase nemusí držet dost vody a živin. Zkus si substrát prohmatat – měl by být vzdušný, ale i dostatečně vlhký. Můžeš udělat takovej jednoduchý test: dej kousek substrátu do vody a uvidíš, jak rychle se nasákne. Pokud je to jako houbový kus, asi to není ono.

PH je taky důležitý – ideál je kolem 5.5 až 6.5 pro většinu rostlin. Zkus si koupit testovací sadu, abys zjistil, jestli je v pořádku. A pokud máš podezření, že kořeny hníjí, tak je nejlepší je zkontrolovat – pokud jsou černý nebo mají nějakou divnou vůni, tak to neni dobrý. Zvaž změnu substrátu na něco, co víc prodyšný, třeba kokosový vlákno nebo perlitu.

Takže hlavně sleduj ty příznaky a nezapomínej na správnou výživu a osvětlení. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2024
Bedřich Vrba

Tak s tím substrátem to může být fakt tricky. Jestli ti rostliny žloutnou, to může být známka, že substrát neudržuje správně vodu nebo naopak moc drží, což vede k hnilobě. Zkus zkontrolovat, jak substrát vypadá po zalití – měl by být vlhký, ale ne mokrý a slehlý. Když je příliš těžký, tak kořeny nemají prostor pro dýchání a můžou se začít kazit.

Taky pH je důležitý, ideálně by mělo být kolem 5,5 až 6,5. Pokud máš podezření na hnilobu kořenů, zkontroluj je – měly by být bílé a pevné, pokud jsou černé a slizké, tak to vypadá na problém.

Zkus substrát přehodnotit – třeba perlit nebo kokos mají dobrou strukturu pro hydroponii. Důležitý je i odtok vody, takže pokud máš truhlíky bez otvorů na dně, tak to taky může způsobit problémy. Takže sleduj tyhle signály a podle toho uvidíš, co se děje. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
12. 4. 2024
Oldřich Brychta
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky