Meskalin.cz/Fórum/Kokosové vlákno jako substrát pro exotické rostliny?

Kokosové vlákno jako substrát pro exotické rostliny?

Zajímalo by mě, jestli je kokosové vlákno dobrým základem pro pěstování exotických rostlin. Slyšel jsem, že je to ekologická alternativa k tradičním substrátům, ale nejsem si jistý, jaké konkrétní výhody nebo nevýhody to má. Mám doma několik druhů kaktusů a sukulentů, které bych chtěl pěstovat v kokosovém vláknu, ale nevím, zda jim to bude vyhovovat. Jak je to s drenáží a zadržováním vody? Je kokosové vlákno dostatečně vzdušné? A co živiny? Potřebují tyto rostliny nějakou speciální péči při použití kokosového substrátu? Taky by mě zajímalo, jestli je nutné kokosové vlákno před použitím nějak speciálně upravit nebo ošetřit. Je někdo zkušený s tímto materiálem a mohl by podělit o své zkušenosti? Děkuji!

111 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2024
Jaroslav Jiránek

Kokosové vlákno je fakt dobrý substrát pro exotický rostliny. Je to přírodní materiál, takže se hodně používá jako ekologická alternativa. Co se týče drenáže, kokosové vlákno má docela dobré vlastnosti – voda odteče, ale zároveň si udrží trošku vlhkosti, což může být pro kaktusy a sukulenty super, když to s vodou nebudeš přehánět. Vzdušnost? To je taky v pohodě, kořeny se tam docela dobře dýchají.

Jedině pozor na živiny. Kokosové vlákno je chudší na živiny, takže bys měl občas přidat hnojivo. Třeba nějaké organické nebo tekuté hnojivo pro sukulenty by mohlo stačit.

Co se úpravy týče, doporučuje se kokos před použitím propláchnout, aby se zbavil solí a jiných nežádoucích látek. Jinak se může stát, že rostliny budou mít problémy.

Takže shrnuto: kokosový substrát je fajn volba, ale chce to trošku víc péče ohledně živin a pozor na zalévání.

137 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2024
Miroslav Vaculík

Kokosové vlákno je fakt zajímavý substrát pro exotický rostliny. Má pár výhod, jako že je lehký, vzdušný a má dobrý odtok vody, což je pro kaktusy a sukulenty ideální. Když se to správně namíchá s dalšíma materiálama, tak to udrží dost vlhkosti, ale zároveň neudržuje moc vody, takže kořeny ti nezhnijou. Co se týče živin, tak kokosové vlákno samo o sobě moc živin nemá, takže budeš muset přidávat hnojivo, aby ty rostliny měly co jíst. Někdo doporučuje kokos před použitím namočit a umýt, aby se zbavil soli a nečistot. Je to dobrý začátek pro pěstování, ale chce to dávat pozor na zálivku a občas přihnojit. Takže pokud si to pohlídáš, mohlo by ti to jít.

115 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2024
Aleš Kalous
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky