Meskalin.cz/Fórum/Můžu pro exotické rostliny použít normální hlínu na hydroponii?

Můžu pro exotické rostliny použít normální hlínu na hydroponii?

Zdravím všechny nadšence do pěstování rostlin! Mám takovou otázku ohledně pěstování exotických rostlin, konkrétně jestli je možné použít normální hlínu, kterou mám doma, na hydroponické pěstování. Trochu jsem si nastudoval základy hydroponie, ale stále mi není jasné, jestli je to vůbec možné. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které bych chtěl pěstovat v hydroponickém systému, ale nevím, jestli mi obyčejná hlína nebude dělat spíš problémy. Vím, že hydroponie obvykle vyžaduje speciální substráty, které jsou buď bez půdy nebo vyrobené z různých materiálů jako je kokosová vlákna nebo perlit. Ale co když vezmu tu moji hlínu a smíchám ji s něčím jiným? Bude to mít smysl? Může být ta hlína pro exotické rostliny nebezpečná? Není to náhodou něco, co by mohlo uškodit jejich kořenům nebo zadržovat příliš vody? Kolik vody vlastně exotické rostliny potřebují a jak často je mám zalévat v takovém systému? Budu rád za každou radu od vás zkušenějších, protože chci těm svým rostlinkám dopřát to nejlepší. Díky moc!

160 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Lenka Hájková

Normální hlína není úplně ideální pro hydroponii. Hydroponie se spoléhá na to, že rostliny dostávají živiny přímo z vody, takže hlína může zadržovat moc vody a způsobit hnilobu kořenů. U kaktusů a sukulentů je důležitý dobrý odtok a vzdušnost substrátu, což hlína obvykle neposkytuje. Pokud chceš experimentovat, můžeš zkusit smíchat tu hlínu s perlitem nebo štěrkem, aby to mělo lepší strukturu. Ale fakt doporučuji používat nějaký speciální substrát určený pro hydroponii. Co se týká zalévání, tak to záleží na druhu rostliny, ale většinou platí, že méně je více. Kaktusy potřebují opravdu málo vody, tak pozor na to, aby jsi je nezaléval příliš často. Voda by měla být spíše každé 2-3 týdny, podle potřeby rákosí a podmínek, kde rostou.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Jiří Šimek

Normální hlína na hydroponii moc vhodná není. Ta obyčejná půda často obsahuje organické látky, které se v hydroponii nedoporučují, protože mohou zadržovat vodu a vytvářet pak špatné podmínky pro kořeny, což může vést k hnilobě. Hydroponie potřebuje substráty, co dobře odvádějí vodu a vzduch, jako perlit nebo kokosová vlákna. Pokud chceš zkusit smíchat hlínu s něčím jiným, můžeš to zkusit, ale je to risk. Radši bych doporučil jít do specializovaných substrátů. Co se týče zalévání exotických rostlin, záleží na druhu – kaktusy a sukulenty obecně potřebují míň vody a častěji vyschnout. Takže bys měl dávat pozor, aby si je nespálil přeléváním. S hydroponií je důležitý najít správnou rovnováhu. Jinak hodně štěstí s pěstováním!

113 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Bohumil Vobořil
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky