Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit substrát u hydroponických sukulentů?

Jak často měnit substrát u hydroponických sukulentů?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tím substrátem u hydroponických sukulentů. Četl jsem, že tyhle rostlinky potřebují specifické podmínky, ale co se týče jejich substrátu, jak často je potřeba ho měnit? Vím, že v tradičním pěstování se doporučuje měnit substrát po určité době, ale u hydroponie je to asi jinak, nebo ne? Je třeba sledovat něco speciálního, jako je třeba kvalita vody nebo přítomnost živin? A co kořeny – rostou nějakým způsobem jinak v hydroponii a ovlivňuje to, jak často by se měl substrát obnovovat? Rád bych věděl, jestli je dobré provádět výměnu pravidelně nebo spíš podle potřeby. Mám pár sukulentů doma, které chci pěstovat tímto způsobem, a nechci jim uškodit. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké známky nebo indikátory, podle kterých bych mohl poznat, že už je čas na změnu substrátu. Díky za jakoukoli radu!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2023
Petr Strnad

Substrát u hydroponických sukulentů měnit nemusíš tak často jako u klasického pěstování v půdě. Hydroponie používá živiny ve vodě, takže substrát se spíš používá na podporu rostliny než jako zdroj živin. Sledovat bys měl kvalitu vody, koncentraci živin a pH. Pokud vidíš, že kořeny rostou moc nebo substrát začíná být znečištěný (např. sliz nebo plíseň), tak je možná čas na změnu. Obecně je dobrý pravidelně kontrolovat, jak rostliny vypadají a jestli se jim daří. Když začnou žloutnout nebo zpomalují růst, může to být signál, že substrát už není v kondici. Takže spíš podle potřeby než podle času.

97 slov
1 minut čtení
27. 11. 2024
Ondřej Fojtík

Substrát u hydroponických sukulentů se mění trochu jinak než u klasického pěstování v půdě. V hydroponii často používáš inertní média, jako je kokos, perlit nebo různé směsi, a tyhle se většinou nemění tak často. Spíš se zaměř na to, jakou máš vodu a živiny. Když začne substrát vypadat znečištěně, nebo když rostlinky přestanou růst tak, jak by měly, může být čas na výměnu. Kořeny u sukulentů v hydroponii rostou víc volně a často jsou zdravější, takže pokud vidíš, že kořeny začínají zahnívat nebo je substrát moc kompaktní, je dobré zasáhnout. Jinak stačí sledovat stav rostlin a kvalitu vody. Udržuj správný pH a živiny a neměň substrát každou chvíli. Takže spíš podle potřeby než pravidelně.

114 slov
1.1 minut čtení
10. 11. 2024
František Svoboda
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky