Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro pěstování kaktusů v hydroponii?

Jaký substrát je nejlepší pro pěstování kaktusů v hydroponii?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít pěstovat kaktusy v hydroponickém systému, ale vůbec nevím, jaký substrát by byl nejlepší pro tyto rostliny. Mám zkušenosti s běžným pěstováním v půdě, ale hydroponie je pro mě nová a chtěl bych se vyhnout chybám. Zajímá mě, jestli existují speciální směsi nebo materiály, které se doporučují pro kaktusy, když se pěstují bez půdy. Taky bych rád věděl, jestli je důležité mít nějaké specifické vlastnosti substrátu, jako je propustnost vody nebo vzdušnost, a jak to ovlivní růst a zdraví mých kaktusů. Které materiály jsou nejlepší? Je lepší použít něco jako kokosové vlákno, perlit nebo něco jiného? A co třeba kombinace různých substrátů? Rád bych slyšel i zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří už mají nějaké úspěchy v pěstování kaktusů tímto způsobem. Každá rada by mi moc pomohla.

131 slov
1.3 minut čtení
7. 11. 2024
Zdeněk Eliáš

K pěstování kaktusů v hydroponii se hodí hlavně substráty, co dobře propouštějí vodu a vzduch. Nejčastěji se používá směs perlitu a kokosového vlákna, protože to podporuje dobré odvodnění a zároveň udržuje vlhkost. Můžeš to zkusit třeba 50:50, nebo i víc perlitu, pokud chceš, aby to bylo sušší. Někdo přidává i kusy lávového kamene pro ještě lepší strukturu a odvodnění. Důležité je, aby substrát nebyl příliš těžký a neudržoval moc vody, jinak se kaktusy mohou snadno zkazit. Takže se neboj experimentovat s různými poměry. Jinak je dobrý mít na paměti, že kaktusy preferují trochu suší prostředí, takže když zaléváš, dej pozor na to, aby nebyly ve vodě pořád. Osobně mám nejlepší zkušenosti s tímto mixem a kaktusy mi rostou fajn. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Bohumil Janoušek

Pěstování kaktusů v hydroponii může být fakt zajímavý, ale chce to pár věcí mít na paměti. Ideální substrát pro kaktusy by měl být hodně propustný a vzdušný, protože tyhle rostliny nesnáší přemokření. Doporučuji zkusit nějakou směs s perlitem a hrubým pískem, to je super kombinace. Kokosové vlákno je taky fajn, ale pokud ho použiješ, tak ho smíchej s něčím jako perlit, aby to nebylo moc hutné. Můžeš zkusit i keramzit nebo lávovou drť, co taky pomáhá s odvodněním. Vždycky pamatuj, že kaktusy potřebují víc vzduchu ke kořenům než většina jiných rostlin, takže míň organické hmoty a víc těch inorganických materiálů. Někdo dokonce používá i hydroponické substráty přímo určené pro sukulenty. Zkoušej různý poměry a hledej, co ti v tom tvém systému funguje nejlíp. Hlavně nezapomeň na dobré osvětlení a pravidelnou výživu, to je klíčový pro úspěch!

136 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
František Pazdera
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Výběr správného substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlinZískejte komplexní přehled o výběru substrátu pro hydroponické pěstování exotických rostlin. Od základních informací po konkrétní tipy a triky pro úsp...
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky