Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když je pH příliš nízké nebo vysoké?

Co se stane, když je pH příliš nízké nebo vysoké?

Zajímalo by mě, co přesně se stane, když má rostlina příliš nízké nebo naopak vysoké pH. Vím, že pH je důležité pro růst a zdraví rostlin, ale nevím, jak to ovlivňuje konkrétní druhy, jako jsou kaktusy nebo sukulenty. Mám nějaké kaktusy a všiml jsem si, že jeden z nich vypadá trochu podezřele, jako by byl slabý a neprospíval. Mohlo by to být tím, že mám špatné pH v půdě? Jak zjistit, jestli je pH moc kyselé nebo zásadité? A co by se vlastně stalo s rostlinou, kdybych ho nechal tak, jak to je? Způsobilo by to nějaké poškození kořenů nebo listů? A jak to vlastně ovlivní vstřebávání živin? Jestliže je pH moc nízké, znamená to, že některé živiny budou pro rostlinu nedostupné? A co když je pH naopak moc vysoké – může to způsobit spálení kořenů nebo něco horšího? Rád bych znal názory ostatních a vaše zkušenosti s tímto tématem. Jak jste vyřešili problémy s pH ve vaší zahradě nebo u vašich rostlin? Omlouvám se za množství otázek, ale opravdu mě to zajímá!

173 slov
1.7 minut čtení
2. 3. 2024
Martin Hrubý

Když máš pH v půdě moc nízké, třeba pod 6, tak se většině rostlinům špatně vstřebávají živiny jako je vápník nebo hořčík. To může vést k slabým a žlutým listům. Naopak když je pH vysoké, nad 7, tak se můžou zase špatně vstřebávat železo a další důležité prvky, což může způsobit chlorózu – to je když rostlina zežloutne a vypadá nezdravě. U kaktusů a sukulentů je to obzvlášť zásadní, protože ty preferují spíš pH mezi 6 a 7. Když to nebudeš řešit, tak kořeny můžou začít hnit, nebo se rostlina prostě zhorší, bude mít málo živin a nakonec umře. Zjistit pH můžeš pomocí testovacích sad nebo pH metrů, co se dají koupit. Já jsem měl problém s jedním kaktusem a ukázalo se, že jsem měl hodně kyselou půdu. Tak jsem přimíchal trochu vápna a teď už je to lepší. Drž se toho středního pH a budeš mít větší úspěch.

149 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Monika Vacková

Tak hele, pH je fakt důležitý pro rostliny a hlavně pro to, jak si berou živiny. Když je pH moc nízký (kyselý), může to znamenat, že některý živiny jako vápník a hořčík prostě nejsou dostupný, a to pak vede k slabým rostlinkám. Kaktusy a sukulenty to nesnášej moc dobře, protože jsou zvyklý na sušší a víc neutrální půdu. Naopak když je pH moc vysoký (zásaditý), tak se může stát, že rostlina začne mít problém s příjmem železa a může se objevit chloróza – prostě žloutnou listy. Příznaky jako spálené kořeny nebo vadnutí listů taky mohou být důsledkem špatného pH. Jak zjistit, jestli máš problém? Můžeš koupit levný pH tester nebo zkusit testovací sady, co se prodávají v zahradnictvích. Pokud ti něco nehraje, můžeš zkusit přidat nějaké kyselější hnojivo nebo naopak dolomitickou vápno na úpravu pH. Je dobrý to sledovat, abys neztratil další kaktus. Vím, že se mi to stalo a pak jsem měl problém s celou kolekcí.

157 slov
1.6 minut čtení
27. 7. 2024
Jiří Šulc
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky