Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má moje rostlina málo světla?

Jak poznám, že má moje rostlina málo světla?

Mám doma pár rostlin, které se snažím pěstovat, ale mám pocit, že některé z nich se nevyvíjejí tak, jak by měly. Přemýšlím o tom, jestli by to mohlo souviset s nedostatkem světla. Vím, že každá rostlina má jiné požadavky na světlo, ale jak vlastně poznám, že má moje rostlina málo světla? Občas mi přijde, že listy jsou trochu bledé a mírně zkroucené. Je to normální? Zkoušel jsem je přesunout blíž k oknu, ale nejsem si jistý, jestli to pomohlo. Co když místo toho začnou mít spálené listy? Jaký je rozdíl mezi žloutnutím kvůli nedostatku světla a tím, co může způsobit přelití nebo jiná péče? Mám i kaktusy a sukulenty, a tak mě zajímá, jak u těchto rostlin poznat, že mají málo světla. Případně co bych měl udělat, aby se lépe vyvíjely? Jaké jsou signály, na které bych se měl zaměřit? Mohlo by být užitečné vědět i to, co dělat v zimě, kdy je přirozeného světla méně. Děkuji za jakoukoliv radu!

160 slov
1.6 minut čtení
16. 4. 2023
Miroslava Hladíková

Takže, pokud máš pocit, že tvé rostliny se nevyvíjejí, může to fakt být o tom světle. Když je málo světla, tak listy bývají bledé nebo dokonce žluté – to je jasný signál. Když se rostlina snaží vyhledat světlo, může vyrůst do výšky a mít dlouhé stonky, což je taky známka nedostatku. Zkroucené listy? To taky může být tím, že se snaží přizpůsobit nedostatku. Spálené listy by byly spíš od přímého slunce, pokud je přesuneš blíž k oknu a najednou dostanou moc světla na to, co jsou zvyklé.

U kaktusů a sukulentů to platí podobně – pokud ztrácí barvu nebo se deformují, tak to může být nedostatek světla. Zkus je dát na místo, kde budou mít víc sluníčka, ale dej pozor na náhlou změnu. V zimě to může být tricky, protože přirozeného světla je míň. Zvaž nějaké umělé osvětlení – LEDky na rostliny jsou super řešení. Takže sleduj listy a celkový vzhled rostlin a přizpůsobuj podle toho. Hodně štěstí!

157 slov
1.6 minut čtení
18. 10. 2023
Jiří Šulc

No, poznat, že má rostlina málo světla, není zas tak těžké. Když se začnou listy zdát bledé, zkroucené nebo se dokonce ztrácí barva, je to jasný signál. Hlavně když na tom místě stráví většinu času. Listy můžou taky začít opadávat, což je další varovný signál. Rozdíl mezi žloutnutím kvůli nedostatku světla a přelití je v tom, že když je málo světla, tak listy většinou nehnijou, ale spíš se snaží "vytáhnout" k světlu, takže se protahují a ztrácí barvu. U kaktusů a sukulentů se zase může projevit měknutím nebo deformacemi.

Co se týče zimy, tak tam je to složitější. Měj na paměti, že denní doba je kratší a světlo slabší, takže je dobrý myslet na umělý osvětlení, pokud máš pocit, že to nezvládají. Zkus přesunout rostliny blíž k oknu, ale pozor na průvan nebo topení. Někdy stačí malý posun a hned je vidět změna. Sleduj je a uvidíš, jak reagují. Tyhle věci chce čas a trpělivost.

155 slov
1.6 minut čtení
23. 3. 2024
Magdaléna Tichá
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky