Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když kaktus dostane moc slunce?

Co se stane, když kaktus dostane moc slunce?

Chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně kaktusů a jejich potřeby slunce. Vím, že kaktusy většinou milují sluneční světlo, ale co se vlastně stane, když jim ho dáme až moc? Mám doma několik druhů kaktusů a všiml jsem si, že některé z nich začínají mít divné skvrny nebo dokonce hnědnou. Je možné, že je to tím, že jsou na slunci příliš dlouho? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké symptomy, podle kterých bych mohl poznat, že můj kaktus dostává příliš mnoho slunce. Jaké jsou ty správné podmínky pro pěstování kaktusů, pokud jde o světlo? Je lepší je mít na okně nebo je raději dávat do polostínu? Jak poznám, kdy je čas na přesun na méně slunné místo? A co by se mělo stát, když zjistím, že jsem to s tím sluncem přehnal? Můžu tomu nějak pomoci nebo už je pozdě? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože nechci svoje rostlinky poškodit.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Jakub Bartoš

Kaktusy fakt milujou slunce, ale jak říkáš, když je ho moc, může to být problém. Zjistíš to podle skvrn, hnědnutí nebo i zhnědnutí celého kaktusu. Takhle se projevuje spálení, což je vlastně jako popálenina od slunce. Správné podmínky pro kaktusy jsou dost světla, ale ne přímé polední slunce celý den. Ideální je mít je na okně, ale spíš tak, aby měly odpoledne trošku stínu. Pokud vidíš, že začínají mít ty skvrny, je dobrý je přesunout do méně slunného místa. Můžeš zkusit i stínovat - třeba nějakým lehkým záclonem. Když zjistíš, že jsi to s tím sluncem přehnal, zkus kaktus přemístit a omezit zálivku, aby se dal do kupy. Občas to chce čas, ale většinou se dají zachránit. Hlavně nestraš se a sleduj, co dělají.

124 slov
1.2 minut čtení
24. 9. 2024
Tomáš Zajíc

No, tak to může být fakt problém. Kaktusy sice mají rády slunce, ale když je toho moc, tak se začnou "spálit". Ty divný skvrny nebo hnědnutí, co popisuješ, můžou být známky spálenin. Občas se to stane, když je kaktus vystaven přímému slunci na dlouho, zvlášť v létě.

Správné podmínky závisí na druhu, ale většinou jsou kaktusy nejlepší na světlém místě, ale ne v plném poledním slunci. Ideální je místo, kde mají dostatek světla, ale během největšího horka bys je měl dát trochu do stínu nebo aspoň krytého místa.

Když vidíš, že už jim to slunko asi moc nesvědčí, zkus je přesunout na méně slunné místo hned. Pokud už máš spáleniny, tak moc nepanikař. Přesunem do polostínu by se to mělo zlepšit a kaktus začne regenerovat. Ale dej pozor na zalévání – když je spálený, tak mu voda může víc uškodit než pomoct. Takže trošku pozor na to.

Celkově řečeno, sleduj je a pokud se ti zdají unavený nebo spálený, dej jim od slunce pauzu.

163 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2024
Renata Strnadová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky