Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má rostlina málo světla?

Jak poznám, že má rostlina málo světla?

Zajímalo by mě, jak vypadá rostlina, která trpí nedostatkem světla. Mám doma pár kaktusů a sukulentů a poslední dobou mi přijdou nějaké zvláštní. Zjistil jsem, že některé listy jsou slabé a vypadají jako by se snažily natáhnout k oknu, ale to prostě není ono. Četl jsem, že když rostlina nemá dostatek světla, může mít i vybledlé barvy, ale co přesně to znamená? Mohlo by se taky stát, že by mohly začít opadávat listy nebo dokonce hnit? Předtím mi vždycky rostly krásně a teď mám pocit, že jsou jaksi unavené. Jaké další příznaky bych měl sledovat? Je možné, že i když je na parapetu, tak že tam není dost slunečního svitu? Jaký je nejlepší způsob, jak zjistit, jestli dostávají správné množství světla? Taky jsem slyšel o tom, že některé rostliny se snaží přežít tím, že se vytahují do výšky. Může to být pravda? Jak dlouho trvá, než se rostlina začne z tohoto stavu zotavovat, pokud začnu pravidelně svítit? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady.

164 slov
1.6 minut čtení
25. 8. 2024
Jarmila Jandová

Tak to vypadá, že tvoje rostlinky fakt trpí nedostatkem světla. Když mají málo světla, tak se většinou začnou vytahovat, jak píšeš – to je známka, že se snaží dostat blíž k oknu nebo k nějakému zdroji světla. Můžeš si všimnout i toho, že listy jsou slabé a bledé, což může znamenat, že nemají dostatek chlorofylu. Hnití a opadávání listů je taky možný problém, když rostlina není spokojená. Různé druhy kaktusů a sukulentů potřebují různě intenzivní světlo, takže i na tom parapetu to může být málo, zvlášť pokud je tam stín nebo neprochází dost slunečních paprsků. Zkus třeba měřit dobu osvětlování – ideálně bys měl mít alespoň 6 hodin přímého slunečního svitu denně. Když začneš s pravidelným osvětlením, tak by se měly začít zotavovat během pár týdnů, ale chce to trpělivost. Každopádně je dobrý sledovat i další příznaky a případně ty rostliny přesunout na lepší místo.

145 slov
1.5 minut čtení
3. 7. 2023
Jakub Urban

Když má rostlina málo světla, tak se to většinou projevuje tím, že začne slábnout a vytahovat se. Může mít dlouhé a tenké stonky, co se snaží natáhnout k oknu, jak píšeš. Listy můžou být bledé a ztrácet barvu, což je známka nedostatečné fotosyntézy. U sukulentů můžeš zaznamenat, že listy začínají opadávat nebo se deformovat. Hnití se stává, když jsou rostliny přelité, ale nedostatek světla taky může přispět k oslabení a zranitelnosti vůči chorobám.

Máš pravdu, i když jsou na parapetu, nemusí tam být dostatek slunečního svitu, zvlášť pokud je okno zastíněné nebo pokud je zima a slunce svítí kratší dobu. Pokud začnou pravidelně dostávat více světla, zotavení může trvat pár týdnů až měsíců, záleží na tom, jak moc jsou poškozené. V případě potřebuješ možná i dodatečné světlo s lampou. Nezapomeň si hlídat zalévání, protože slabé rostliny můžou být citlivější na vodu. Takže jo, zkus jim víc svítit a uvidíš, jestli se to zlepší.

153 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2023
Ivana Hrubá
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky