Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, jestli má moje rostlina málo světla?

Jak poznám, jestli má moje rostlina málo světla?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik exotických kaktusů a sukulentů, které se snažím pěstovat tak, aby prospívaly a krásně vypadaly. Nedávno jsem si ale začal všímat, že některé z nich se mi zdají být trochu slabé a nemají tu správnou barvu. Vím, že světlo je pro ně klíčové, ale jak vlastně poznat, jestli mají málo světla? Zkoušel jsem je přesunout blíž k oknu, ale nejsem si jistý, jestli to bylo to pravé rozhodnutí. Mám pocit, že některé rostliny se zdají být takové mdlé a vybledlé. Je normální, aby rostliny měnily barvu nebo tvar listů při nedostatku světla? Jaké další příznaky bych měl sledovat? A co když mají příliš intenzivní světlo? Jak se dají tyto rostliny zachránit a co mohu udělat pro to, abych jim zajistil ideální podmínky? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu. Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
10. 7. 2024
David Staněk

Tak jo, koukám, že máš podobný problém s rostlinama. Když má kaktus nebo sukulent málo světla, můžeš si toho všimnout podle toho, že začnou být takový vybledlý nebo slabý. Listy se můžou zkroutit a stonky se protahují – to je známka, že se snaží dosáhnout na víc světla. Takže pokud je máš daleko od okna, zkus je přiblížit. Ale bacha na přímý slunce, to může spálit listy. Když vidíš, že mají spíš žlutozelenou barvu nebo se mění na hnědou, to může být taky špatný znamení. Jo a pokud je tlačíš moc blízko k oknu a vypadají jako spálený, tak jsi asi udělal chybu s intenzitou. Zkus je pomalu aklimatizovat. Důležitý je najít správnou rovnováhu. Pro kaktusy obvykle ideální místo je u západního nebo východního okna. A nezapomeň na zálivku - když mají málo světla, potřebují ji méně než normálně.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 6. 2023
Matěj Buchta

Takže, jestli máš pocit, že tvoje kaktusy a sukulenty vypadají slabě, tak to může být fakt tím světlem. Když mají málo světla, často se začnou vytahovat, takže budou mít delší stonky a listy budou takové slaboučké. Můžeš si taky všimnout, že barva listů se mění na bledší nebo žlutější a celkově vypadají jako by se snažily najít víc světla. To je docela jasný znak.

Přesunout je blíž k oknu je dobrej krok, ale pozor na přímý slunce, to může spálit. Sleduj, jak reagují – pokud zhnědnou nebo dostanou hnědé skvrny, tak to už bylo moc. Příznaky přílišného světla jsou stejný jako nedostatek – prostě ztrácejí sílu a krásu.

Doporučuji zkusit najít nějaké místo, kde by byly v polostínu nebo dostávaly rozptýlené světlo. Taky pomalu měň polohu a sleduj, jak reagují. Voda je důležitá taky – nezapomeň na zálivku, ale ne moc! Drž to tak akorát, aby nebyly mokrý.

Když máš pocit, že už jsou hodně slabé, tak je klidně přesadíš do čerstvého substrátu. A hlavně sleduj jejich vývoj a upravuj podmínky podle potřeby. Nezapomeň se s nimi mazlit a dávat jim lásku! Tak držím palce!

183 slov
1.8 minut čtení
24. 7. 2024
Richard Kovář
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky