Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje kaktusy vypadají spáleně od světla?

Co dělat, když moje kaktusy vypadají spáleně od světla?

Mám takový problém s mými kaktusy, které jsem si nedávno pořídil. Původně vypadaly opravdu zdravě a krásně, ale teď, když je to léto a slunce svítí dost intenzivně, začaly vypadat divně. Všiml jsem si, že některé z nich mají na povrchu jakoby spálené skvrny, a to mě hodně znepokojuje. Nechci je zničit, protože jsem do nich investoval čas i peníze a celkově mě pěstování kaktusů baví. Zajímalo by mě, co by mohlo být příčinou toho jejich zvláštního vzhledu. Je možné, že dostaly moc slunce? A co se dá dělat, abych je zachránil? Měl bych je přesunout na méně osvětlené místo nebo snad zkusit je přistínit nějakým způsobem? Zatím jsem je měl na okně, kde je slunce skoro celý den. Je tu také možnost, že by to mohlo mít něco společného s tím, jak často je zalévám nebo jakou mají půdu? Dříve jsem slyšel něco o tom, že některé kaktusy jsou citlivější na přímé sluneční světlo než jiné, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená. Jak poznám, jestli jsou spálené od světla nebo jestli se jedná o jiný problém? Budu rád za jakoukoliv radu nebo zkušenosti ostatních, kdo měli podobný problém. Děkuji!

192 slov
1.9 minut čtení
8. 8. 2024
Aleš Prchal

Takže, jestli máš kaktusy spálený od slunce, tak je to dost běžný problém. V létě, když je slunce silný, můžeš mít potíže s přímým světlem. Tvoje kaktusy asi dostaly moc sluníčka, a proto ty spálené skvrny. Doporučuji je přesunout na místo, kde budou mít víc rozptýlené světlo. Možná je zkus přistínit nějakým závěsem nebo je dát trochu dál od okna.

Zalévání taky hraje roli - kaktusy potřebují vodu, ale nesmíš to s tím přehánět. Zkontroluj, jestli je půda dobře propustná, aby se jim neshromažďovala voda u kořenů. Pokud máš různé druhy kaktusů, některé jsou citlivější na slunce než jiné, takže se na to zaměř. Když uvidíš spáleniny, tak to většinou znamená moc sluníčka, ale může to být i známka jiných problémů. Takže se na ně pořádně podívej a dej si pozor na to, aby měly dobré podmínky.

137 slov
1.4 minut čtení
9. 4. 2024
Radka Světlíková

Kaktusy občas fakt trpí, když je moc slunce, zvlášť pokud byly zvyklé na mírnější světlo. Ty spálené skvrny, co popisuješ, jsou jasný signál, že dostaly "opáleno". Doporučil bych je přesunout na místo, kde budou mít rozptýlené světlo, třeba za nějakou záclonu nebo kousek dál od okna. Kaktusy většinou snesou slunce, ale ne všechny to zvládnou hned na plno, některé potřebují aklimatizaci. Zkontroluj taky zalévání – v létě je lepší nechat půdu víc vyschnout mezi zálivkami. Pokud máš kaktusy v substrátu s dobrou drenáží, tak by to mělo být v pohodě. Takže shrnuto – trochu stínu a pozor na vodu! Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
30. 7. 2024
Martin Kubík
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky