Meskalin.cz/Fórum/Přesun rostliny blíž k oknu, má to význam?

Přesun rostliny blíž k oknu, má to význam?

Zdravím všechny milovníky rostlin a kaktusů. Mám doma jednu krásnou sukulentu, která mi dělá velkou radost, ale poslední dobou se mi zdá, že nějak pomalu roste a listy vypadají trochu mdle. Dřív se jí dařilo mnohem lépe, tak přemýšlím, jestli by jí nepomohlo, kdybych ji přesunul blíž k oknu. Jenže teď si nejsem jistý, jestli to má vůbec smysl. Mám v pokoji okno na jih, ale je tam taky docela velký parapet a ta rostlina se teď nachází trošku dál od skla. Vím, že sukulenty obvykle potřebují hodně světla, ale otázka je, jestli by to pro ni znamenalo změnu k lepšímu. Není náhodou lepší nechat ji tam, kde je? Co když se spálí od přímého slunce? Nebo by naopak mohla být spokojenější a zdravější? Také mě zajímá, jestli je lepší přesouvat rostliny v průběhu roku nebo to moc nemění situaci. Jestli máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu rád za jakoukoli radu, protože jsem v tomhle ohledu docela newbie a chci mít své rostlinky šťastné. Děkuju!

165 slov
1.7 minut čtení
8. 7. 2024
Michaela Adámková

Přesunout sukulent blíž k oknu může mít určitě smysl, pokud mu tam bude víc světla. Sukulenty mají rády slunce, ale je fakt, že to chce udělat opatrně, aby se nespálily. Zkus ho dát k oknu, ale třeba ne rovnou na slunce, aspoň zprvu. Můžeš zkusit najít místo, kde bude mít dostatek světla, ale nebude úplně na přímém slunci celý den. Taky je dobrý pozorovat, jak reaguje – jestli se mu bude dařit líp nebo ne. Jinak ano, rostliny se můžou přesouvat i během roku, akorát si dej pozor na to, jak se mění světlo v různých ročních obdobích. Takže klidně zkus přesun a sleduj, co se bude dít.

108 slov
1.1 minut čtení
3. 1. 2025
Viktor Vítek

Přesunout sukulent blíž k oknu může mít smysl, když vidíš, že v současném místě roste pomalu a listy jsou mdle. Sukulenty celkově potřebují hodně světla, takže pokud máš okno na jih, mělo by to být ideální místo. Ale opatrně s přímým sluncem, aby se nespálila. Zkus ji přesunout k parapetu a sleduj, jak se bude chovat. Pokud bys viděl, že je moc spálená, můžeš ji dát zpátky. Co se týče přesouvání rostlin během roku, většinou je to v pohodě, rostliny si na nové místo zvyknou. Jen dávej pozor na teplotní rozdíly a průvany. Zkus to a uvidíš, jestli se jí tam bude líbit víc!

104 slov
1 minut čtení
20. 1. 2025
Marie Vaňková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky