Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na ukrajování sukulentů?

Kdy je nejlepší čas na ukrajování sukulentů?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas na ukrajování sukulentů? Myslím si, že to není úplně jasné, protože jsem četl různé názory a každý má trochu jinou zkušenost. Někdo říká, že nejlepší je to na jaře, když rostliny začínají růst a dostávají novou energii ze slunce. Ale co když je zima a já mám doma kaktusy a jiné sukulenty? Mohlo by být nebezpečné je ukrajovat v takovém období? Navíc, co se stane, pokud je ukrajuji, když už jsou venku teplé dny? Mám obavy, že to může narušit jejich růst nebo dokonce poškodit rostliny. Jaké máte zkušenosti s ukrajováním sukulentů? Kdy jste to dělali vy a jaký byl výsledek? Je potřeba mít na paměti nějaké speciální podmínky, nebo se dá ukrajovat prakticky kdykoliv? A co substrát a hnojení – mělo by se to řešit před nebo po ukrajování? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože bych chtěl svým rostlinám dopřát tu nejlepší péči. Děkuji za všechny rady!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 4. 2024
Božena Tvrdíková

Nejlepší čas na ukrajování sukulentů je rozhodně na jaře, když začínají růst. V tu dobu mají rostliny víc energie a jsou připravené na změny. Pokud ukrajuješ v zimě, můžeš je dost zranit, protože v tu dobu spí a nemají sílu se zotavit. Když už je venku teplo, tak bys měl být opatrný, aby ses nepřehnal s úpravou. Mohlo by to narušit jejich cyklus, ale pokud jsi to udělal správně, tak většinou se to zvládne. Co se týče substrátu a hnojení – dej si pozor na to, aby substrát byl dobře propustný a hnojení ideálně až po ukrajování, abys podpořil nový růst. Takže shrnuto: jaro je nejlepší, v zimě se raději vyhni a pamatuj na kvalitní substrát.

116 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
Jakub Hájek

Nejlepší čas na ukrajování sukulentů je fakt na jaře, to souhlasím. To je, když rostliny začínají růst a mají víc energie. Ale pokud máš kaktusy nebo sukulenty v zimě doma, tak bych to fakt nedoporučoval. Mohou být slabé a zranitelné, takže bys mohl udělat víc škody než užitku. Pokud už venku začnou teplé dny, tak je to lepší než zima, ale stejně je potřeba dávat pozor. Když ukrajuješ, tak se snaž, abys to dělal v klidu a pak je dej do mírného světla. Substrát můžeš vyměnit po ukrajování nebo přímo při tom, záleží na stavu těch rostlin. Hnojení bych raději nechal až po nějaké době, aby se rostliny srovnaly. Většinou se říká nekrmit na chvíli po ukrajování. Takže stručně: jaro, pozor na sílu rostlin a dej jim čas na zotavení.

130 slov
1.3 minut čtení
24. 5. 2024
Matěj Janeček
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky