Meskalin.cz/Fórum/Ukrajování sukulentů v zimě?

Ukrajování sukulentů v zimě?

Když se setkávám s krásou sukulentů, občas mě napadne, jak je nejlepší se o ně starat a co všechno je potřeba udělat, abychom z nich vytěžili to nejlepší. Mám na mysli ukrajování sukulentů – to je proces, který jsem si zamiloval, ale nevím, jestli je to vhodné provádět i během zimy. Zimní měsíce přinášejí chlad a méně světla, což by mohlo ovlivnit růst rostlin. Myslíte si, že se sukulenty dají ukrajovat v tomto ročním období, nebo by to pro ně mohlo být stresující? Přiznám se, že se obávám, že by mi mohly uhynout nebo by jejich regenerační proces mohl být zpomalený. Vím, že někteří lidé tvrdí, že je nejlepší ukrajovat v jarních a letních měsících, kdy jsou sukulenty v aktivním růstu. Ale co když bych chtěl vyzkoušet něco nového a ukrajovat v zimě? Dává to smysl? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Kdy jste naposledy ukrajovali své sukulenty a jaký to mělo dopad na jejich zdraví? Měli jste někdy nějaké problémy s růstem po ukrajování v zimě? Rád bych slyšel vaše názory a rady ohledně této problematiky.

178 slov
1.8 minut čtení
4. 7. 2023
Marek Hladík

Sukulenty jsou dost odolné rostliny, takže je možné je ukrajovat i v zimě, ale opatrně. Zimní období je pro ně stresující, protože mají méně světla a nižší teploty, což zpomaluje jejich růst. Pokud se rozhodneš ukrajovat, tak to dělej rychle a s citem. Ideálně si najdi nějaké slunné místo, aby měly víc světla po ukrajování. Já jsem jednou zkusil ukrajovat v zimě a některé rostliny to přežily v pohodě, ale u jiných jsem pak měl problém s hnilobou. Takže doporučuji dávat pozor na vlhkost a neukrajovat moc najednou. Osobně bych radši počkal na jaro, ale jestli chceš experimentovat, tak to klidně zkus.

102 slov
1 minut čtení
20. 8. 2024
Bohumil Vobořil

Sukulentům se obecně daří nejlíp na jaře a v létě, kdy jsou v aktivním růstu. Zimní měsíce, kdy je méně světla a chladno, nejsou ideální pro ukrajování. Můžeš to zkusit, ale měli bys být opatrný, protože mohou trpět stresem a regenerace bude pomalejší. Já jsem jednou zkusil ukrajovat v zimě a pár rostlin mi to docela poškodilo – listy začaly žloutnout a některé dokonce shnily. Takže pokud chceš zkusit něco nového, dej pozor na podmínky – třeba je pořádně osvětlit umělým světlem a udržovat teplo. Ale raději bych doporučil počkat do jara, kdy jsou sukulenty silnější a připravenější na změny.

100 slov
1 minut čtení
25. 9. 2024
Vladimíra Horáková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky