Meskalin.cz/Fórum/Jak správně oddělit listy sukulentů k rozmnožení?

Jak správně oddělit listy sukulentů k rozmnožení?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám malou otázku ohledně rozmnožování těchto úžasných rostlin. Rád bych se dozvěděl, jak správně oddělit listy sukulentů, abych je mohl použít k jejich rozmnožení. Slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak získat nové rostlinky, ale nejsem si jistý, jak na to. Je potřeba nějaký speciální postup nebo technika? Mám používat nůžky nebo je možné listy odtrhnout rukama? A co je důležité vědět ohledně péče o tyto oddělené listy poté, co je oddělím? Jak dlouho bych měl čekat, než je dám do půdy nebo do substrátu? A co říkáte na kořenící hormony? Pomáhají, nebo jsou zbytečné? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto procesem a mohl by se podělit o tipy a triky? Jaké sukulenty se nejlépe rozmnožují z listů a kdy je nejlepší čas na tohle „odtrhnutí“? Děkuji za jakoukoli pomoc nebo radu!

140 slov
1.4 minut čtení
29. 7. 2024
Bohuslav Tomeš

Jo, rozmnožování sukulentů z listů je fakt super! Když chceš oddělit listy, doporučuji to dělat opatrně. Nejlepší je vzít si prostě čistý nůž nebo dokonce jen prsty a jemně listy odtrhnout, ale snaž se to udělat tak, aby zůstala na listu část stonku – to zvyšuje šanci na úspěch. Listy pak dej na suché a světlé místo, aby se rády zahojily. Tohle trvá tak 3-7 dní, než se na řezných místech vytvoří kalus. Pak je můžeš dát do substrátu, co je dobře propustný – třeba směs pro kaktusy. Co se týče kořenících hormonů, já osobně je moc nepoužívam, ale někomu to může pomoct. Nezapomeň, že ne všechny sukulenty se dají takhle snadno množit. Nejlepší jsou třeba Echeverie nebo Sedumy. Na podzim nebo brzy na jaře je ideální čas na tohle "odtrhnutí". Držím palce s novými rostlinkama!

136 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2023
Dominik Hlávka

Oddělení listů sukulentů je vlastně docela jednoduché. Nejlepší je brát listy, když jsou zdravé a masité. Můžeš je klidně odtrhnout rukama, ale ujisti se, že je to uděláno opatrně, aby zůstala část stonku na listu. Někdo radí použít nůžky, aby to bylo hezčí a čistější. Po oddělení nech listy na pár dní na vzduchu, aby zaschly a vytvořily takzvanou "kůru" – to pomůže proti hnilobě. Když už je kůra hotová, můžeš je položit na zeminu nebo substrát, nejlepší je, když použiješ směs pro sukulenty. Kořenící hormony jsou fajn, ale většinou nejsou nutné – většina sukulentů si poradí i bez nich. Co se týče nejlepších sukulentů na rozmnožování, tak sem patří třeba Echeveria nebo Sedum. Čas na odtržení je ideální jaro nebo léto, kdy rostliny aktivně rostou. Tak hodně štěstí s rozmnožováním!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 8. 2024
Petr Kašpar
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky