Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než vyrostou nové rostlinky ze ukrajovaných listů?

Jak dlouho trvá, než vyrostou nové rostlinky ze ukrajovaných listů?

V poslední době se hodně zajímám o pěstování rostlin a specificky o to, jak se dají množit pomocí ukrajovaných listů. Mám doma pár sukulentů a slyšel jsem, že se dají snadno množit tímto způsobem. Ale teď k tomu mám otázku, kterou bych rád objasnil. Jak dlouho vlastně trvá, než z těchto ukrajovaných listů vyrostou nové rostlinky? Mám na mysli to období od chvíle, kdy listy odtrhnu, až po moment, kdy začnou kořenit a případně i růst nové výhonky. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní faktory, které to ovlivňují, jako třeba světlo nebo teplota. A co třeba samotná péče o tyto listy? Jak je mám správně umístit a zalévat, aby se jim dařilo? Je dobré nechat je nějakou dobu oschnout předtím, než je dám do země? Doufám, že mi někdo pomůže objasnit tyhle otázky. Jsem opravdu zvědavý na celý ten proces a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak to funguje v praxi. Díky moc za jakékoli rady!

159 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Libor Pazdera

Takže, když ukrajuješ listy sukulentů, obvykle to trvá nějakých 2 až 4 týdny, než začneš vidět první kořínky. Někdy to může být i dýl, záleží na druhu rostliny a podmínkách, ve kterých je máš. Ideální je nechat listy chvíli oschnout, třeba den dva, než je dáš do substrátu. To pomůže zabránit hnilobě.

Co se týče světla, dej je na jasné místo, ale ne na přímé slunce, aby se nespálily. Teplota by měla být spíš teplejší, ideálně nad 20 °C. Zalévat opatrně, radši míň než víc. Když vidíš první kořínky, tak můžeš začít lehce zalévat. V podstatě je důležitý sledovat, jak se vyvíjí a přizpůsobit péči podle toho. Tohle je fakt sranda, ale chce to trochu trpělivosti.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Filip Polák

Když ukrajuješ listy sukulentů, obvykle to trvá 2 až 4 týdny, než se začnou tvořit kořeny. Záleží to ale na druhu rostliny a podmínkách, ve kterých je máš. Světlo je fakt důležitý – potřebují jasné, ale nepřímé sluneční světlo. Teplota by měla být tak kolem 20-25°C, aby se jim dařilo. Co se týče péče, jo, je dobrý nechat listy oschnout alespoň na pár dní, aby se na nich vytvořil kalus a pak je můžeš položit na substrát. Zalévat opatrně, stačí jemně postřikovat nebo zalít až když uvidíš, že kořenily. Hlavně nesmíš přelít, jinak začnou hnit. Sleduj je a buď trpělivý, uvidíš, že to časem vyjde!

105 slov
1.1 minut čtení
17. 6. 2024
Věra Bártová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky