Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho nechat sukulentové řízky zaschnout před zasazením?

Jak dlouho nechat sukulentové řízky zaschnout před zasazením?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů! Mám na vás otázku ohledně pěstování těchto úžasných rostlin. Nedávno jsem si pořídil pár sukulentových řízků, které bych rád rozmnožil, ale narazil jsem na problém. Před tím, než je zasadím do půdy, slyšel jsem, že je dobré je nechat zaschnout. Jenže jak dlouho vlastně? Mám je nechat na stole jen pár hodin nebo spíš celý den? A co když je venku hodně teplo? Mohou se mi řízky vysušit příliš? Jaký je vlastně ideální čas, aby se vytvořily ty správné kalusy a zároveň aby se řízky příliš nevysušily? Taky mě zajímá, jestli to záleží na druhu sukulentu, který mám. Třeba některé potřebují delší nebo kratší dobu schnutí. Máte s tím někdo zkušenosti? A co když to udělám špatně – jak poznám, že to bylo moc krátké nebo naopak moc dlouhé? Rád bych se vyhnul tomu, abych zbytečně ztratil řízky, protože k nim mám docela silný vztah. Díky za všechny rady!

155 slov
1.6 minut čtení
9. 12. 2023
Šárka Valentová

Nenechávej je schnout moc dlouho, většinou stačí tak 2-3 dny. Když je venku teplo, tak je klidně nech na stole, ale dávaj pozor, ať se ti nevysuší úplně. Je dobrý, když se na koncích řízků udělají kalusy, to pomáhá se zakořeněním. Některé sukulenty jako třeba echeverie schnou rychleji, tak s nima můžeš klidně začít po pár hodinách, ale jiný jako rosliny z rodu kalanchoe potřebujou víc času. Když to přehraješ a budou moc suchý, tak se ti prostě neujmou. Naopak když je zasadíš hned po pár hodinách schnutí, můžou začít hnit. Počkej, až uvidíš, že konce jsou trochu zpevněný a suchý. Pokud jsi v tomhle nováček, klidně dej řízky do stínu, tak je chráníš před přímým sluncem a přehřátím.

119 slov
1.2 minut čtení
21. 11. 2023
Natálie Pražáková

Takže, co se týče schnutí sukulentových řízků, většinou se doporučuje je nechat tak 1-3 dny, záleží na druhu a jak moc jsou šťavnaté. Když je venku teplo, tak dej pozor, ať je nenecháš na přímém slunci, jinak ti můžou rychle uschnout. Kalusy se vytvoří během těch prvních pár dnů, takže to chce čas. Pokud si nejsi jistý, tak radši počkej dýl, než málo. Když uděláš na řízku malou rýhu a vidíš suchý okraj, tak by už mohl být ready. Ale pokud po pár dnech vypadá jako sušenka, tak to už bylo moc. Každopádně se neboj experimentovat a uvidíš, co ti funguje nejlíp!

102 slov
1 minut čtení
24. 9. 2023
Dana Bártová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky