Meskalin.cz/Fórum/Tipy na zalévání sukulentů po ukrajování

Tipy na zalévání sukulentů po ukrajování

Chtěla bych se zeptat, jak správně zalévat sukulenty poté, co jsem je ukrojila, abych je přivedla k životu. Mám doma několik druhů a vím, že sukulenty potřebují specifickou péči, ale nevím přesně, jak to udělat po tom, co jsem je upravila. Jak dlouho by měly zůstat bez vody? Měla bych je nechat trochu oschnout, nebo je můžu hned zalít? A co se týče množství vody, jaký je ideální způsob zalévání, aby se nepřelily? Zkoušela jsem různé metody a některé mé rostliny vypadaly skvěle, zatímco jiné uhynuly. Je nějaká osvědčená technika, kterou bych měla vyzkoušet? Taky by mě zajímalo, jestli mám používat nějaký speciální substrát nebo hnojivo po ukrajování. Mám pocit, že bych mohla udělat něco lépe, abych své sukulenty podpořila v růstu a zdraví. Děkuji za každou radu a tipy na tohle téma!

133 slov
1.3 minut čtení
5. 4. 2024
Filip Janda

Při zalévání sukulentů po ukrajování je důležitý čas. Po ukrojení je nech pár dní schnout, klidně 3-7 dní, než začnou tvořit kalus na řezné ploše. Tím se snižuje riziko hniloby. Jakmile jsou suché, můžeš je zasadit do správného substrátu, ideálně do směsi pro kaktusy nebo přidat písek pro lepší drenáž.

Zalévat začni opatrně. Voda by měla být teplá a dej ji do misky pod květináčem, aby si sukulent vzal jen tolik, kolik potřebuje. Nenechávej je stát ve vodě – to je smrtelný hřích! Osvědčilo se mi zalévat jednou za 2-3 týdny a víc v létě, míň v zimě.

Hnojivo? Lepší počkat tak měsíc po ukrajování, ať si rostliny zvyknou na nový substrát. Pak použij hnojivo pro sukulenty, ale opatrně. Drž se doporučeného dávkování, jinak můžeš spálit kořeny.

Takže shrnutí: nechej schnout, dobře zasaď, opatrně zalévej a s hnojivem počkej. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2024
Karolína Kalousová

Pokud si ukrojila sukulenty, dej jim nejdřív čas, aby se na řezné plochy vytvořila kalusová vrstvička. To může trvat tak 1-2 dny, záleží na druhu. Pak je nech minimálně týden bez vody. Když začneš zalévat, tak opatrně. Místo klasického zalévání je lepší je namočit do vody na pár minut, aby kořeny nasály vodu, ale ne přelívat. Základ je, aby substrát byl dobře odvodněný. Použij speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, co má písek nebo perlit, to pomáhá s odvodněním. Hnojivo po ukrajování moc nedoporučuju, ať se rostliny nezaplevelí. Jakmile se ujistíš, že mají dobrý kořenový systém a jsou zdravé, pak můžeš začít přidávat trošku hnojiva. Chce to trpělivost a sledování, co tvé rostliny potřebují.

114 slov
1.1 minut čtení
13. 3. 2024
Lucie Adamcová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky