Meskalin.cz/Fórum/Jak správně ukrajovat sukulenty, aby se z toho daly množit?

Jak správně ukrajovat sukulenty, aby se z toho daly množit?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně ukrajovat sukulenty, abych je mohl množit. Viděl jsem spoustu videí a článků, ale pořád mám pocit, že to není úplně jasné. Kdy je nejlepší doba na řezání? Mělo by se to dělat na jaře nebo na podzim? A jak dlouho bych měl nechat odřezané části schnout, než je dám do země? Co se týká nástrojů, mám použít nůžky nebo spíš ostrý nůž? A co s těmi malými kousky listů, co se někdy uříznou? Mohou také zakořenit nebo je to zbytečné? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší používat speciální substrát na množení nebo stačí běžná zemina. Jaká je ideální vlhkost a světlo pro kořenící sukulenty? Vím, že ne všechny sukulenty reagují stejně na řezání, takže pokud máte nějaké konkrétní tipy pro různé druhy, byl bych moc vděčný. Díky předem za vaše rady a zkušenosti!

140 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Karel Hrdý

Řezání sukulentů je celkem jednoduché, stačí dodržet pár zásad. Nejlepší čas na řezání je na jaře, když začínají růst, ale i na podzim to jde. Ohledně nástrojů, ostrý nůž je lepší než nůžky, lépe se s ním udělá hladký řez. Odřezané části by měly schnout minimálně 1-2 dny na tmavém místě, než je dáš do substrátu. Co se týče malých kousků listů, tak některé druhy můžou zakořenit, ale obvykle jsou to sázky na jistotu, takže pokud máš trpělivost, klidně to zkus. Substrát na množení je ideální, ale pokud nemáš, obyčejná zemina může taky fungovat, akorát dej pozor na odvodnění. Vlhkost by měla být nižší a světlo jasné, ale ne přímé slunce hned po zasazení. Každý sukulent reaguje jinak, tak to chce zkoušet a sledovat, co funguje nejlíp.

127 slov
1.3 minut čtení
11. 8. 2024
Andrea Holušová

Při ukrajování sukulentů je nejlepší to dělat na jaře, když rostliny začínají růst. Na podzim už to není ideální, protože se blíží zimní spánek. Odřezané části bys měl nechat schnout minimálně 1-2 dny, aby se na řezu vytvořila kalusová vrstva, což pomůže před hnilobou. Používej ostrý nůž nebo nůžky, hlavně ať jsou čisté.

Malé kousky listů většinou taky můžou zakořenit, ale ne vždy – záleží na druhu. Co se substrátu týče, speciální substrát na sukulenty je lepší, protože má dobrou drenáž.

S vlhkostí to chce udržovat spíš sušší podmínky a světlo – ideálně jasné, ale ne přímé slunce přímo po ukrajování, aby se nepřipálily. Každý druh reaguje jinak, tak sleduj konkrétní potřeby těch tvých kousků. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
6. 8. 2024
Milada Sýkorová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Jak efektivně množit sukulenty ukrajováním: Postup a tipyObjevte, jak jednoduše a efektivně množit sukulenty ukrajováním. Náš přehledný návod vás provede celým procesem, od výběru druhu až po péči o nové ros...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky