Meskalin.cz/Fórum/Jaké je nejlepší hnojivo pro kaktusy?

Jaké je nejlepší hnojivo pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám na vás otázku, protože se snažím naučit, jak správně pečovat o své rostlinky. Rád bych věděl, jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy. Vím, že mají specifické potřeby, a nechci je nějak zbytečně přehnojit nebo naopak nedoplnit potřebné živiny. Hledám něco, co by jim opravdu pomohlo růst a vzkvétat. Zajímá mě, jestli je lepší používat speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy, nebo můžu použít něco univerzálního? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak často bych měl hnojit a jaké množství hnojiva je ideální. A co třeba organické versus chemické hnojivo? Rozhodně chci, aby moji kaktusky byly zdravé a šťastné. Jak jste to vyřešili u svých rostlin? Mám zkusit domácí varianty hnojiv nebo raději investovat do hotových produktů? Budu vděčný za každou radu a zkušenost. Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
21. 7. 2021
Zuzana Matějková

Hnojivo pro kaktusy je dost důležitý téma. Osobně doporučuju používat specializovaný hnojiva určený přímo pro kaktusy a sukulenty, protože mají vyvážený poměr živin, který tyhle rostliny potřebujou. Třeba nějaké s vyšším obsahem draslíku a nižším dusíkem. Univerzální hnojiva ti můžou přehnojit, což kaktusy nesnášej dobře. Co se týče frekvence, tak většinou stačí hnojit jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto) a úplně přestat na podzim a v zimě. Množství podle návodu na obalu, ale většinou je to nějaká zředěná koncentrace. Co se týká organických versus chemických, oba mají svoje výhody, ale já osobně preferuju organiku, protože je to šetrnější, ale chemická hnojiva fungujou rychleji. Domácí varianty jako třeba z banánových slupek zní fajn, ale s nimi bych byl opatrnej – radši zkus něco ověřenýho. Snaž se najít balení, který ti bude vyhovovat a pamatuj, že míň je víc! Kaktusy jsou zvyklý na chudší půdu.

146 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2023
Viktor Ryba

Hnojivo pro kaktusy je fakt důležitý, ale nemusíš to moc komplikovat. Ideální je použít speciální hnojivo určený přímo pro kaktusy a sukulenty, protože mají jiný potřeby než běžný rostliny. Takový hnojiva bývají víc na nízký koncentraci živin, což kaktusy preferujou. Můžeš se podívat po tekutých nebo granulovaných variantách.

Co se týče frekvence, stačí hnojit tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě většinou hnojit nemusíš, protože kaktusy odpočívaj.

Jde to i s univerzálním hnojivem, ale dávej menší dávky, aby ses vyhnul přehnojení. Organický versus chemický? Oba typy můžou fungovat, ale organická hnojiva jsou šetrnější a pomaleji uvolňujou živiny. Můžeš zkusit i domácí varianty jako naředěnej banánovej slupky nebo kávový zbytky, ty prý kaktusům taky svědčej.

Takže shrnuto, jdi do specializovanýho hnojiva, hnoj jednou měsíčně v létě a zimní spánek nech bejt. Hlavně dávej pozor na množství - míň je víc.

146 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2024
Zdeněk Janda
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Optimalizace zavlažování pro rodinu kaktusů: Jak správně zalévat a pečovat o vaše kaktusyNaučte se, jak správně zavlažovat a pečovat o různé druhy kaktusů, aby vaše rostliny prosperovaly a vyhnuli jste se problémům s přelitím nebo uschnutí...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky