Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy, co mají vysoké nároky?

Jak často zalévat kaktusy, co mají vysoké nároky?

Zajímalo by mě, jak často bych měl zalévat kaktusy, které mají vyšší nároky na péči. Mám doma několik různých druhů, některé z nich jsem dostal jako dárky a jiné jsem si pořídil sám. Vím, že kaktusy obecně nepotřebují moc vody, ale tyhle konkrétní vypadají trochu jinak a mám pocit, že vyžadují víc než jen občasné zalití. Mám je umístěné na slunném místě u okna a zdá se mi, že se jim tam líbí, ale bojím se, aby nepřišly o kořeny nebo naopak nezdehydratovaly. Jak poznám, kdy je ten správný čas na zalévání? A co třeba pokud jde o roční období? Měl bych v létě zalévat víc než v zimě? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké známky, podle kterých bych mohl poznat, že svým kaktusům dávám moc nebo málo vody. Kdysi jsem slyšel, že většina kaktusů si umí poradit a zadrží vodu, ale teď si nejsem jistý. Mohli byste mi poradit? Díky!

152 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2024
Kateřina Khýrová

Tak jo, kaktusy, co mají větší nároky, občas fakt potřebují víc než jen kapku vody. Záleží dost na tom, jaký druh máš. Obecně se doporučuje zalévat, až když je substrát úplně suchý. V létě klidně jednou za týden nebo i častěji, pokud jsou na slunci a teple. Ale v zimě, to už je opatrně – tam stačí jednou za měsíc nebo i míň. Když začneš vidět, že kaktus ztrácí barvu nebo se nějak deformuje, může to být známka, že mu dáváš moc vody. Naopak, když začne sesychat nebo vypadá mdlý, tak to chce víc vlhkosti. Koukej se na kořeny, jestli nejsou hnilobné – to je jasný znak přelitého kaktusu. Takže sleduj je a podle toho upravuj zalévání.

117 slov
1.2 minut čtení
30. 6. 2024
Petra Klímová

No tak kaktusy, co mají vyšší nároky, bych zaléval tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na tom, jakou máš zálivku a jak je teplo. Když je léto, můžeš přidat, klidně každých 10 dní. V zimě dej pozor, to se většinou zalévá míň, klidně jednou za měsíc nebo i míň, když jsou v klidu.

Jak poznat, kdy zalít? Zkus šáhnout na substrát – když je suchý do pár centimetrů, tak je čas. Pokud máš pocit, že kaktus je moc suchý nebo naopak má hnědé skvrny, může to bejt známka, že buď dehydruje nebo má moc vody. Takže sleduj barvu a tvar – zdravý kaktus by měl být pěkně pevný a jasný.

Jinak jo, kaktusy si dovedou vodu zadržet, ale když ho přeliješ, tak mu to fakt neprospěje. Takže radši míň než víc a udělej si zálivku podle počasí a ročního období.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 2. 2024
Věra Špačková
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky