Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, jestli je můj kaktus nemocný?

Jak poznat, jestli je můj kaktus nemocný?

Mám doma kaktus, který mi dělá starosti, a tak se chci zeptat, jak poznám, jestli je nemocný. V poslední době mi přišlo, že vypadá trošku jinak než obvykle. Jeho barva není tak jasná jako dřív a zdá se mi, že má nějaké skvrny. Ostatní kaktusy vypadají v pořádku, ale tenhle se mi zdá divný. Snažím se mu věnovat dostatečně pozornosti, ale nevím, co to může znamenat. Můžou být skvrny na kaktusu známkou nemoci? A co když začne odumírat? Jaké další příznaky bych měl sledovat? Zajímá mě, jestli jsou nějaké specifické znaky pro různé druhy onemocnění nebo škůdců. Předtím jsem o péči o kaktusy nic moc nevěděl, takže bych rád znal i nějaké základní tipy pro prevenci. Může to být třeba špatné zalévání nebo nedostatek světla? Jak bych měl postupovat, abych zjistil, co se děje? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co dělat dál a jak můžu svému kaktusu pomoci.

150 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2023
Ladislav Havlíček

Jasně, skvrny a změna barvy určitě můžou znamenat, že něco není v pořádku. U kaktusů je důležitý sledovat, jestli nejsou mokré nebo nahnilé, to může být známka přelévání. Naopak, jestli je moc suchý, tak žloutne a ztrácí barvu. Zkus se podívat na kořeny - jestli nejsou hnědé nebo rozpadlé. I škůdci jako svilušky nebo mšice můžou udělat problémy, takže zkontroluj i spodní strany. Ty skvrny můžou bejt plíseň nebo nějaká infekce, to bys mohl vyřešit fungicidem. Co se týče prevence, dej pozor na světlo a nezapomínej kaktusy otáčet, aby rostly rovnoměrně. A zalévej fakt jen když je substrát úplně suchý. Jestli si s tím nevíš rady, zkus se podívat na fóra nebo se zeptat někde v zahradnictví.

117 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Josef Šimůnek

Když kaktus vypadá divně, první věc, co zkontroluj, je, jak vypadá substrát. Jestli je moc mokrý, může to bejt známka přelití, což vede k hnilobě. Skvrny můžou být plíseň nebo i nějaký škůdci jako mšice nebo svilušky. Zkus prozkoumat, jestli na něm není něco podivného, třeba pavučinky nebo malý brouci. Barva kaktusu může taky ukazovat na nedostatek světla nebo živin. Kaktusy potřebují slunce, takže se ujisti, že má dostatek světla a není přikrytý jinými rostlinami.

Pokud máš podezření na nemoc, zkus odříznout postižené části a dej je do suchého prostředí, aby se to dál nešířilo. Preventivně je dobrý dávat pozor na zalévání – nechat substrát pořádně vyschnout mezi zálivkami. Můžeš taky zvážit použití speciálního hnojiva pro sukulenty.

Takže stručně: zkontroluj vodu, světlo a zdraví listů. Když si nebudeš jistej, můžeš taky zkusit vyfotit a zeptat se v nějaké skupině specializované na kaktusy. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
13. 6. 2024
Marie Štěpánová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky