Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktusy usychají, co dělám špatně?

Proč mi kaktusy usychají, co dělám špatně?

Mám doma několik kaktusů a už nějakou dobu je pěstuju. Přesněji řečeno, snažím se je pěstovat, protože v poslední době se mi zdá, že všechny mé kaktusy začínají usychat. Nechápu, proč by to tak mělo být, když jsem si myslel, že kaktusy jsou docela odolné rostliny, které nepotřebují moc péče. Zkoušel jsem jim dávat sluneční světlo, ale možná je toho moc? Vždycky jsem četl, že kaktusy mají rády světlo, ale teď si nejsem jistý. Může to být také tím, že je zalévám? Snažím se držet v hlavě pravidlo, že méně je více, ale občas mám pocit, že jsou příliš suché a pak je zaliji a zdá se mi, že to spíš škodí. Jak často bych vlastně měl kaktusy zalévat? A co substrát? Používám nějakou směs pro kaktusy, ale možná by to chtělo něco jiného? Je možné, že jsou napadené nějakou chorobou nebo škůdci? Když je pozoruji blíž, vidím na nich i nějaké skvrny a poškození, ale nevím si rady. Co dělat? Mám je přesadit nebo je nechat být? Opravdu bych rád věděl, co dělám špatně, protože bych nechtěl přijít o své rostlinky. Děkuji všem za případné rady!

187 slov
1.9 minut čtení
22. 7. 2023
Šárka Kučerová

Zdravím, to může být víc věcí. Kaktusy sice snesou slunce, ale moc přímého slunečního svitu je může spálit, zvlášť v létě. Zkus je dát na místo, kde mají jasné světlo, ale ne přímo na okno, pokud je tam horko. Co se týče zalévání, kaktusy potřebují vodu, ale fakt opatrně. Ideální je zalít je jednou za dva až tři týdny, v zimě ještě méně. Hlavně se ujisti, že substrát dobře odtéká, takže ta směs pro kaktusy by měla být fajn. Pokud máš skvrny a poškození, může to být plíseň nebo nějaký škůdce. Zkus je prohlídnout a případně použít fungicid nebo insekticid. Jestli vypadá substrát už opotřebovaně, možná by stálo za to je přesadit do čerstvého substrátu, ale ne vždy je to nutné. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
8. 10. 2023
Robert Vojtěch

Myslím, že problém může být v závlaze. Kaktusy fakt nemají rády moc vody, takže pokud je zaléváš často, můžou začít hnít. Zkus to zkusit tak, že je necháš úplně vyschnout mezi zaléváním. V zimě třeba i jednou za měsíc stačí. Co se týče světla, jo, kaktusy potřebují hodně slunce, ale přímo na okně to může být v létě moc intenzivní. Zkus je dát trošku dál od okna nebo stínit. Skvrny a poškození mohou znamenat, že jsou napadené škůdci nebo houbovými chorobami – zkontroluj je pořádně. A substrát by měl být fakt propustný, tak jestli máš nějakou běžnou zeminu, tak radši kup něco speciálního na kaktusy. Když už to nezabírá, klidně je můžeš přesadit do čerstvého substrátu a kouknout se na kořeny. Hlavně to nevzdávej!

124 slov
1.2 minut čtení
1. 5. 2024
Ludmila Havelková
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky