Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy, které jsou náročné na péči?

Jak často zalévat kaktusy, které jsou náročné na péči?

Kaktusy jsou fascinující rostliny, ale když mluvíme o těch, co mají vyšší nároky na péči, tak už je to o něco složitější. Jak často bych měl zalévat kaktusy, které si žádají více pozornosti? Mám doma několik druhů, které jsem si pořídil a moc bych rád věděl, jak se o ně správně starat, aby se jim dařilo. Zároveň se bojím, abych je nepřelil nebo naopak nevysušil, protože každá rostlina má své specifické potřeby. Zkoušel jsem různá schémata zalévání, ale pořád si nejsem jistý, jestli mám třeba počkat mezi zaléváním delší dobu nebo naopak častěji kontrolovat vlhkost půdy. Je dobré kaktusy zalévat podle ročního období? A co třeba počasí – ovlivňuje to frekvenci zalévání? Kdybych je měl postavit na slunce, neznamená to, že by potřebovaly víc vody? Vím, že některé kaktusy jsou citlivější než jiné, tak jak poznám, kdy je správný čas na zálivku? Hledám rady od zkušených pěstitelů – co funguje vám? Jaké máte tipy a triky pro zalévání těchto krásných sukulentů?

161 slov
1.6 minut čtení
10. 5. 2024
Zuzana Křížová

Kaktusy, co jsou náročné, potřebují fakt jiný přístup. Základ je, jak píšeš, ne přelít a nenechat je ani úplně vyschnout. Často se doporučuje zalévat jednou za 2-3 týdny v létě, ale to záleží na teplotě a vlhkosti. V zimě bys měl klidně počkat i měsíc. Když je teplo a slunečno, tak je jasný, že budou potřebovat víc vody. Ale pozor - jestli jsou pořád v suchý půdě a v horku, tak to může být problém. Otestuj půdu prstem, když je suchá do hloubky 2-3 cm, tak je čas na zálivku. Taky se vyhni vodě na listech – radši zespodu nebo kolem kaktusu. Každý druh může mít trochu jiný potřeby, tak se na ně podívej a podle toho upravuj. Sleduj je a uvidíš, jak reagují. Jo a nezapomeň na dobrý drenážní materiál, ten je klíčovej!

134 slov
1.3 minut čtení
27. 8. 2024
Monika Konečná

Zalévání kaktusů, co potřebují víc péče, fakt záleží na druhu a ročním období. V létě většinou chceš zalévat tak jednou za 1-2 týdny, ale v zimě je to minimálně, klidně i jednou za měsíc, když jsou v klidu. Důležitý je ale nechat půdu úplně proschnout mezi zaléváním – zapínej prst do země a když je suchá, tak teprve zalít. Slunce ano, ale zase pozor na spálení. Když je moc horko a na sluníčku, tak je dobrý zálivku trochu zvýšit. Kaktusy ti dají vědět – pokud začnou sesychat, chtějí vodu, ale když mají měkké a hnědé části, tak jsi přehnal. S počasím taky počítej, když je vlhko nebo mokro venku, tak buď opatrný. Zkrátka to chce pozorovat ty svoje kousky a trošku si pohrát s tím zaléváním.

126 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Irena Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky