Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro náročné kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro náročné kaktusy?

Zdravím všechny kaktusáře! Potřebuji poradit ohledně hnojení svých kaktusů. Mám doma několik druhů, které jsou opravdu náročné na péči a chci se ujistit, že jim dávám to nejlepší. Nedávno jsem začal používat klasické hnojivo pro sukulenty, ale mám pocit, že to nestačí. Zajímalo by mě, jestli existují speciální hnojiva právě pro kaktusy, která by mohla podpořit jejich růst a zdraví. Vím, že některé kaktusy mají specifické potřeby, co se týče živin, a tak bych rád slyšel vaše zkušenosti. Jaké hnojivo používáte vy? Používáte nějaké organické varianty nebo raději chemické? A co třeba frekvence hnojení? Jak často hnojíte během vegetačního období? Mám obavy, abych to s hnojením nepřehnal, protože jsem slyšel, že příliš mnoho živin může spíš uškodit než prospět. Také bych uvítal tipy na to, jak poznat, kdy je rostlina potřebuje. Děkuji všem za pomoc!

135 slov
1.4 minut čtení
12. 2. 2024
Oldřich Hora

Kaktusy jsou fakt specifické, co se týče hnojení. Já osobně používám speciální hnojivo přímo na kaktusy, co je tekuté a ředí se vodou. Dávám ho tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je od jara do léta. Můžeš zkusit i organické varianty, jako třeba hnojivo z řas nebo nějaké vyvážené směsi s nižším obsahem dusíku. U těch náročnějších kaktusů to chce fakt opatrně, protože moc živin může udělat víc škody než užitku. Poznáš, že potřebují hnojivo podle barvy a růstu – když jsou pomalé nebo mají bledou barvu, možná jim chybí živiny. Ale radši s tím moc nesviň! Hlavně nezapomínat na dobrý odvod vody v substrátu. Tak hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
22. 2. 2024
Tomáš Havelka

Také mám pár kaktusů a co se hnojení týče, doporučuji hledat speciální hnojivo pro kaktusy. Je to většinou víc koncentrované na ty živiny, co potřebují. Já osobně používám hnojivo, co má vyvážený poměr NPK, a taky si občas dám nějaké organické hnojivo jako kompost nebo čaj ze slepičího trusu. Hnojím tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. U kaktusů je fakt důležitý to nepřehnat, tak radši míň než víc. Když začnou mít bledé nebo zkroucené listy, může to být znamení, že potřebují víc živin. Naopak, když se jim nedaří a mají měkké tělo, může to být z přehnojení. Sleduj je pořád a podle toho upravuj hnojení.

111 slov
1.1 minut čtení
1. 3. 2023
Andrea Eliášová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky